Sušara za šljive koristi obnovljive izvore energije

Autor: Poslovni dnevnik , 24. rujan 2014. u 22:01
Za ideju protočne sušare Vladan Pantović i njegov razvojni tim iz Knića nagrađeni su na natjecanjima inovatora

Šumadijski uređaj koristi solarne panele i biomasu, a za razliku od postojećih pogona kroz ovu sušaru proizvodi se kreću.

Automatizirana protočna sušara za voće, povrće i začinsko bilje, utemeljena na energetskoj učinkovitosti, projekt je šesteročlanog tima iz Srbije, a glavni pokretač ideje je Vladan Pantović iz Knića u Šumadiji.

Za razliku od postojećih sušara voća i povrća koje su uglavnom komornog tipa, nova sušara koja je dobila nekoliko nagrada na natjecanjima inovatora je protočna, što znači da se sirovi proizvodi kreću kroz sušaru, što donosi brojne prednosti."Protočnost sirovog proizvoda u procesu sušenja omogućava potpunu automatizaciju procesa, od sirovog do gotovog proizvoda. Naša sušara koristi i obnovljive izvore energije, zapravo, solarni paneli griju vodu kao primarni medij zagrijavanja. Voda se sekundarno dogrijava i ulazi u izmjenjivač koji grije zrak na određenu temperaturu, a onda uz pomoć ventilatora kruži sušarom. Inovacijom vezano uz održavanja stalne količine vlage unutar sušare dobije se maksimalna energetska učinkovitost sušare", rekao je za portal eKapija Igor Kojčić, menadžer projekta.

Sušara koja izlazi na tržište početkom 2015. godine prije svega je namijenjena poljoprivrednim imanjima odnosno malim proizvođačima. Budući da je sušara modularna lako se može prilagoditi potrebama pojedinačnog naručitelja. A tehničke osobine sušare omogućavaju disperziranu proizvodnju pri čemu proizvodi zadržavaju ujednačenu kvalitetu. "To znači da tri naše sušare na tri različite lokacije mogu jednako kvalitetno osušiti šljivu. Multifunkcionalnost i mobilnost omogućava da iste sušare suše kruške, maline ili borovnice, a različite sezone sušenja raznih plodova omogućavaju iskoristivost sušara tijekom cijele godinu", objašnjava Kojčić.

Prototip sušare imat će kapacitet od 350 do 500 kilograma šljive, i bit će modularan što znači da joj se lako može prilagoditi kapacitet, sve do 2000 kilograma. "Zbog konstrukcije i tehničkih rješenja, te solarnih panela, očekujemo i značajnu uštedu energije, a koristit ćemo i biomasu" kaže Kojić.Cilj inovatorskog tima iz Knića je da, osim proizvodnje i prodaje sušara, osnuju i tvrtku te iz različitih izvora osigura početni kapital za proizvodnju od 20 do 30 protočnih sušara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close