Studenti inovatori osmislili 3D digitalizator

Autor: Marta Duić , 03. ožujak 2016. u 22:01
Alen Brtvić i Dejan Ćurćić na projektu su radili u sklopu Studentskog tehnološko - poduzetničkog inkubatora u slobodno vrijeme

Uz pomoć mentora od opreme iz fakultetskog laboratorija studenti su osmislili 3D digitalizator.

Studenti Alen Britvić i Dejan Ćurčić, pod mentorskom palicom profesora Tomislava Pavlica, osmislili su 3D digitalizator.

Ovi mladi inovatori iz Visoke tehničke škole Bjelovar predstavili su se javnosti na natjecanju inovatora u Zagrebu, na sajam ARCA u sklopu Dana inovativnih ideja, gdje su osvojili prvu nagradu te osigurali put i smještaj na natjecanju iENA 2015 u Nürnbergu, što je pokrila HGK, a u Njemačkoj su također osvojili zlato, i to u konkurenciji većoj od 800 sudionika iz četrdesetak zemalja. "Na ideju smo došli tijekom radionice aditivne tehnologije gdje smo učili o 3D skenerima i došli na ideju da napravimo svoj skener od opreme koju posjedujemo u našem labosu, a na projekt smo radili u sklopu Studentsko tehnološko-poduzetničkog inkubatora u slobodno vrijeme, točnije kad nismo imali nastavu i vikendima, tako da se odužilo na skoro godinu dana", pojašnjavaju Alen Britvić i Dejan Ćurčić.

Kako kažu, iako 3D digitalizatori već postoje u svijetu, oni su se odlučili pokušati od opreme koja je pristupačna svakome napraviti jedinstveni uređaj koji će biti dostupan svima. "Vjerujemo da će to uvelike pomoći i amaterima i poduzetnicima zbog korištenje ove tehnologije i raznim mogućnostima koje ona pruža. Naša inovacija se najviše ističe kada je riječ o financijskoj strani, te po tome što je pristupačnija svima, ali i po tome što smo sve sami dizajnirali te izradili na 3D printeru. Sve smo i programirali samostalno", pohvalili su se Ćurčić i Brtvić.

Planiraju nastaviti s radom na ostalim sličnim inovativnim projektima, a već imaju viziju kako ovu inovaciju učiniti dostupnijom školama i fakultetima, tako da se i oni pokušaju kroz izradu svog 3D digitalizatora upustiti u svijet aditivnih tehnologija."Publika kojoj smo predstavili naš 3D digitalizator bila je oduševljena jer smo mi kao studenti gotovo iz ničega napravili uređaj koji odlično funkcionira. Sama nagrada iz Njemačke od žirija koji se sastoji od stručnjaka iz cijelog svijeta govori o vrijednosti projekta", poručuju Brtvić i Ćurčić.

Komentirajte prvi

New Report

Close