Slovenac zbog birokracije pivovaru preselio u Austriju

Autor: Darko Bičak , 03. veljača 2014. u 22:01
Slovenski pivar želio je investiciju realizirati u Gornjoj Radgoni, ali je nakon godinu dana odustao i otišao u Austriju

U austrijskoj industrijskoj zoni Bad Radkersburg Vasja Golar je svu nužnu papirologiju sredio u svega nekoliko tjedana.

Slovenski poduzetnik Vasja Golar dobio je nedavno nagradu pivskog portala ratebeer.com za svoje pivo.

Naime, Golar je dobio 3. nagradu u kategoriji najboljih novih pivovara u svijetu za sva četiri piva koja proizvodi u svojoj pivovari BeVog. Ono što je zanimljivo za ovu poduzetničku ideju koja je krenula na proljeće prošle godine, jest da Golar nije uspio projekt pokrenuti u rodnoj Sloveniji nego u susjednoj Austriji. Slovenski pivar je želio investiciju od oko milijun eura realizirati u Gornjoj Radgoni, a za oko mu je zapela lokacija tamošnjeg napuštenog dvorca. No, kako nakon više od godinu dana nije uspio premostiti birokratske prepreke oko poslovnog prostora i pokretanja biznisa, morao se odlučiti za Austriju i industrijsku zonu Bad Radkersburg gdje je svu papirologiju sredio u svega nekoliko tjedana.

Stoga u Sloveniji sada, kako pišu tamošnji mediji, postoji žal što neka od najpopularnijih svjetskih piva nose oznaku Made in Austria, a ne Made in Slovenia. Štoviše, BeVog je na Festivalu piva u Ljubljani nagrađen i kao najbolji strani pivar u toj zemlji – za što je priznanje, naravno, otišlo u Austriju. Iako je kao glavni razlog odlaska u Austriju navodio birokraciju, činjenica je da se Vasja Golar za Austriju odlučio i zbog tržišta. Naime, ovdje se radi o proizvodnji specijalnih, u pravilu vrhunski fermentiranih piva koja u Sloveniji imaju relativno malu potražnju. "Slovenci su naviknuti na lager piva i ovakva piva su im nepoznata. Stoga smo u ovoj zemlji bili orijentirani na veće gradove i specijalizirane pivnice", pojašnjava Golar.

Njihovi glavni brendovi su svijetli Tak i jače tamno Ond pivo. Tu je i još jači Kramah s bazom voća te Baja koja u bazi ima zobene pahuljice. Pivovara BeVog ima kapacitet 120 do 150 tisuća litara godišnje, a što je prema svim kriterijima svrstava među mikro pivovare. "Imamo na tržištu puno monotonih bezličnih piva što je u konačnici omalovažavanje piva kao jednog od najvažnijih pića u ljudskoj povijesti. Smatramo stoga da pivo može biti nešto puno više i zato smo mi posvećeni isključivo pivima vrhunske fermentacije, a koja se baziraju na engleskoj tradiciji", pojašnjavaju u BeVogu. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Bravo majstore, bravo Vasja! Strasno dobra pivara sa strasno dobrim pivom, pivara koja se posvetila ljubavi prema pivu van masovne produkcije. Ko je ljubitelj Stout piva(Stout i Porter piva su nastala u Irskoj i Engleskoj) ima da se odusevi kad proba od Bevog pivare Baja Stout i Ond Porter. Tamno kompleksno,smooth pivo uz prijatan ukus kafe. Valja probati te pive moze se poruciti na http://www.mybier.at .

pozdrav svim ljubiteljima piva!

New Report

Close