Sinjanin vraća izvorni izgled starim kamenim kućama

Autor: Marta Duić , 08. studeni 2014. u 15:22
Ivan Milun

Sinjanin Ivan Milun dobiva nagrade i poslovne ponude za svoju inovaciju “Postupak dobivanja vjernog izgleda kamenih zidova starih kuća”.

Ivan Milun, mladi inovator iz Sinja, autor "Postupka dobivanja vjernog izgleda kamenih zidova starih kuća" tvrdi kako je njegova inovaciju izazvala zainteresiranost "sa svih strana" te da je u fazi pregovora za buduću poslovnu suradnju.

"Ideja je nastala kada sam počeo obnavljati svoju staru obiteljsku kuću koju je izvorno napravio moj pradjed. Prvi i drugi kat kuće nikako nisam mogao 'obući' u isti kamen kojim je napravljeno prizemlje. Tražio sam adekvatan kamen po čitavoj Dalmatinskoj Zagori, ali njega je danas nažalost sve teže naći", kaže Milun. Zato se okrenuo kupovnim kamenim pločama koje je trebalo dovesti na određenu debljinu i oblik kako bi postigao originalni izgled zida kuće. Probao je, kako kaže, s više različitih vrsta ploča, ali to nikako nije bilo ono što je želio. "Dugo sam se mučio, no na kraju sam uspio pronaći odgovarajuću kamenu ploču, tvrdu, povoljnu, prilagodljiviju, koja je uz sve kvalitete čak i izgledom odgovarala onome što sam tražio.

Ručnom metodom obrade te ploče došao sam do izgleda starog kamena iz prizemlja", objašnjava Milun. Budući da takav izgled prati i odgovarajuća fuga, tj. spoj između elemenata kamene konstrukcije, Milun se potrudio da i izgled fuga bude u skladu s traženim starinskim izgledom koji je želio postići. Cijeli postupak izrade starinskog zida se provodi u pet faza i patentno je zaštićen. "Prvo se pozabavim pripremom neobrađenih ploča, onda pripremom obrađenih, potom dolazi njihovo lijepljenje na podlogu koja mora biti ravna.

Nakon toga, sama završna faza uključuje fugiranje i finalnu obrada fuga", pojasnio je proces Milun. Iza Miluna su četiri medalje koje je osvojio nastupima na raznim sajmovima inovacija. Brončana medalja s Inventuma, srebrna nagrada za najbolju inovaciju Dalmacije te srebro na međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2012 u Zagrebu. Nastupio je i na 66. svjetskom sajmu inovacija IENA 2014. u Njemačkoj. "Ova posljednje srebrna ostvarena je na jednom od najstarijih i najvažnijih svjetskih sajmova inovacija. Nagrađen sam od Njemačkog instituta za istraživanja, što je velika čast. Uspostavio sam važne kontakte da se ta ideja i poslovno realizira, te se veselim budućnosti", kaže Milun. 

Komentirajte prvi

New Report

Close