Silicijska katastrofa: 21-godišnjak dobio 25 milijuna dolara za aplikaciju, a onda ih spiskao

Autor: Poslovni.hr , 15. travanj 2014. u 17:35
Thinkstock

Mladi apsolvent Stanforda Lucas Duplan skupio je ogroman novac za razvoj svoje aplikacije koja na kraju nikada nije ugledala svjetlo dana

Trebala je to biti još jedna uspješna priča startup poduzeća u SAD-u. Mladi apsolvent Stanforda Lucas Duplan, kako piše Businessinsider, prošle se godine udružio sa studentskim kolegama Frankom Lijom i Jasonom Riggsom osnovavši 2012. godine kompaniju Clinkle kako bi izradili aplikaciju za mobilno plaćanje troškova zvučnim signalom. Rijetki koji su vidjeli aplikaciju tvrde da je revolucionarna. Prvi investitori bili su Duplanovi roditelji koji su mu rekli da će ga poduprijeti samo pod jednim uvjetom: da završi fakultet.

Duplan je održao obećanje i diplomirao računalne znanosti. Ključan susret dogodio se dok je pohađao tečaj za poduzetnike na fakultetu na kojemu je upoznao Diane Green, suosnivačicu fonda VMwarea koja će kasnije postati poslovni anđeo Clinklea. Clinkle je u prilično kratko vrijeme skupio 25 milijuna dolara za razvoj jer su investitori bili oduševljeni zvučnom aplikacijom. S takvim novcem Clinkle je povećao broj zaposlenih na 70, te se preselio u bogatiji dio San Francisca u ured za 150 ljudi. Poslovna kultura ubrzo je počela ličiti na slične startup kompanije Silicijske doline: zaposlenici bi imali "ludi tjedan" kada bi se oblačili u kričave boje, zajedničko sunčanje na krovu poslovne zgrade, pijuckanje koktela za vrijeme ručka u petak, a Duplan je postajao zvijezda među studentima Stanforda.

Nisu svi, međutim, bili njegovi obožavatelji te su neki počeli postavljati neugodna pitanja, poput onih da je 30 milijuna dolara ogroman novac za jednu aplikaciju te su upozoravali na netransparentnost budući da su tek rijetki vidjeli demonstraciju aplikacije pa je malo tko znao što uopće prodaju. Svi zaposlenici morali su potpisati ugovor da nikome neće odati podatke o aplikaciji, a vidjeli su samo demo verziju koja se u mnogočemu razlikuje od završne verzije. Svjedoci tvrde da bi Duplan postajao nervozan na spominjanje završne verzije. Također su naglašavali da postoji možebitni sukob interesa fakulteta budući da su neki profesori uložili u vlastite studente. Clinkle je za svoju aplikaciju ciljao na najutjecajnije studente, poput voditelja bratstava i sestrinstva nudeći bogate nagrade onima koji rezerviraju aplikaciju. Ubrzo su skupili 100.000 ljudi koji su se upisli na listu želja za aplikaciju iako je malo tko znao o čemu je točno riječ.

Duplan je, nakon što je upisano 100.000 budućih korisnika, organizirao autobus za pijanku za svoje zaposlenike. Većina njih je nakon nekoliko dana dobila poruku da sutra ne mora doći na posao jer su dobili otkaz. Raspoloženje u tvrtki je padalo, postajalo je jasno da aplikacija neće izaći na tržište, a malo ga je podignulo imenovanje Barryja McCarthyja, bivšeg šefa financija Netflixa, za novog generalnog direktora i Duplanovog nadzornika. Ubrzo su zaposlenici pojedinih odjela, poput onih zaduženih za rast ili regrutiranje novih kadrova dobili McCarthyjev poziv da  ujutro dođu na sastanak. Na njemu im je rečeno da su dobili otkaz i da predaju svoje laptope. Danas tvrde da je bilo neobično da je zaposlen odjel prodaje za proizvod  koji  nikada nije ugledao svjetlo dana, ali da tada nisu postavljali previše pitanja. Duplan, kojega su u međuvremenu napustili suosnivači tvrtke,  u ožujskom je intervjuu za BusinessInsider kazao da je svjestan da je platio danak neiskustvu i da je njegova 21 godina vjerojatno razlog nereda. 

Komentirajte prvi

New Report

Close