Projekt koji objedinjuje ponudu Gacke doline

Autor: Marta Duić , 27. siječanj 2015. u 22:01
U okviru Centra bit će predstavljena rijeka Gacka te kulturno-povijesni resursi i biološka raznolikost

Izgradnja Interpretacijsko-komunikacijskog centra Doline Gacke učinit će ovu nedovoljno iskorištenu destinaciju prepoznatljivom.

Projekt izgradnje interpretacijsko-komunikacijskog centra kulturno-povijesne baštine i biološke raznolikosti Gacke doline jedan je od finalista projekta Zaba moj start unutar natječaja Moja zelena zona.

"Područje Gacke i grada Otočca postaje sve privlačnijim turističkim odredištem što potvrđuju podaci o rastu turističkog prometa. Regija Gacka nudi autentičan doživljaj čiste prirode, kulturno-povijesne baštine te različite turističke sadržaje poput ribolova, lova, biciklizma, šetnje uz rijeku, izletničke i edukativne programe, etno i gastro manifestacije, tematske ture. Kako bi naša primarna atrakcija, rijeka Gacka, postala još poznatijom radimo na uređenju Interpretacijsko-komunikacijskog centra u Sincu", pojasnio je Nenad Janković, zamjenik gradonačelnika Otočca.  

Kako tvrde iz grada, među temeljnim odrednicama gospodarskog razvoja Otočca je i Program razvoja turizma na području Gacke i Grada Otočca 2008.-2018. "Istraživanje je pokazalo nedostatak informacija i objedinjenosti ponude. Radi ubrzanog postizanja ciljeva unapređenja i uređenja lokaliteta, objedinjavanja i stavljanja u funkciju atraktivnosti osnovano je Povjerenstvo za turizam. Rođena je ideja o realizaciji Interpretacijsko-komunikacijskog centra po uzoru na slične u Italiji i Njemačkoj gdje bi posjetiteljima bila predstavljena regija Gacka s ukupnošću ponude", tvrdi Janković. U razradi projektne ideje sudjelovalo je Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova RH te UNDP, koji su financirali izradu Studije predizvodljivosti s analizom troškova i koristi.

Projekt je dio Nacionalne strategije razvoja turizma i u skorijoj budućnosti će donijeti značajne društvene koristi, podupirati razvoj turizma te pridonijeti stvaranju prepoznatljive turističke destinacije. "Naš projekt je osmišljen kao prvi i drugačiji, ne samo u županiji već i Hrvatskoj. Koristeći se suvremenim metodama interpretacije u okviru Centra bit će predstavljena rijeke Gacke te kulturno povijesni resursi i biološka raznolikost. Zahvaljujući ovom projektu Gacka će postati točkom privlačenja posjetitelja. Moj Zaba start nam pomaže da glas o Gackoj poteče dalje", poručio je Janković. 

Komentirajte prvi

New Report

Close