Proizveli ‘lovca mraza’, može raditi 6 sati bez prekida i pokriva površinu od 4-8 ha

Autor: Poslovni.hr , 18. veljača 2015. u 17:37
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Cijena Lovca mraza je prihvatljiva i isplativa za svakog voćara i vinogradara pogotovo ako se uzme u obzir štetu koju može mraz prouzročiti na voćnjacima i vinogradima, poručuju iz tvrtke.

Svjedoci smo da uslijed klimatskih promjena, uvjeti za uzgoj, u niti jednoj vegetacijskoj sezoni nisu isti, te da su zadnji niz godina naročito velike štete od niskih temperatura i mraza bilježe u mnogim voćnjacima i vinogradima. Za voćke su posebno opasne situacije kada potkraj zimskog mirovanja nastupi zatopljenje, a potom ponovno zahladnjenje. Štetu koju proljetni mraz uzrokuje u voćarstvu i vinogradarstvu broje se u milijunskim iznosima. Kada se mraz pojavi u veljači ili u prvom dijelu ožujka, štete su u pravilu minimalne. No pojava mraza krajem ožujka, a osobito u travnju, može načiniti katastrofalne štete u voćnjacima i vinogradima.

Iako je poznato da se podizanjem voćnjaka i vinograda pažljivo odabranom sortom, na pravilno izabranom položaju i ekspoziciji za određeno područje, rizik od mraza i niskih temperatura može svesti na minimum. Mnogi proizvođači to nisu bili u mogućnosti provesti, pa su podigli nasade gdje su imali zemlju, na nepovoljnijim položajima. Stoga su prisiljeni boriti se s niskim temperaturama i mrazom svim raspoloživim rješenjima.

Vođeni ovim problemima, tvrtka Hittner d.o.o. proizvela je Lovac mraza H-210. Lovac mraza radi uz Alarm mraza s kojim u kombinaciji daje odlične rezultate. Alarm mraza ima vlastito napajanje iz baterija i koji se postavlja u voćnjak. Alarm mraza javlja početak zaštite u trenutku opasnosti pojave mraza, odnosno kad temperatura padne na 0,5 °C uz vlagu od 50%, šalje SMS poruku na mobitel. Može slati SMS poruku na pet mobitela istovremeno. Uređaj također šalje poruke o pretanku zaštite, tj. kad se temperatura naraste iznad 0°C.

Sistem rada Lovca mraza H-210 je pomoću disperzije toplog zraka po parceli koju želimo obraniti. Plinska turbina u koju ventilatorom uvlačimo topli zrak sa gorionika plina, upuhuje topli zrak po površini parcele do 70 metara na svaku stranu stroja. Sama pojava radijacijskog mraza podrazumijeva pojavu hlađenja zraka konstantnim ispuštanjem energije. Prema tome, želimo li spriječiti hlađenje zraka, moramo mu dodavati konstantno topli zrak. Topli zrak koji izlazi iz Lovca mraza H-210 miješa se sa određenom količinom zraka i širi se po tlu. Konstantnim  dovodom toplog zraka stvara se visinska barijera od radijacijskog mraza.

Lovac mraza H-210 može raditi 6 sati bez prekida i pokriva površinu od 4-8 ha. Potrebno je napraviti plan vožnje po voćnjaku jer treba doći svakih 8-12 minuta na isto mjesto. Stroj daje dobre rezultate na temperaturama do -7 C.

Cijena Lovca mraza je prihvatljiva i isplativa za svakog voćara i vinogradara pogotovo ako se uzme u obzir štetu koju može mraz prouzročiti na voćnjacima i vinogradima, poručuju iz tvrtke.

 

Komentari (4)
Pogledajte sve

Lovac na miraz.

Odlično rješenje za muškarce koji ne žele gubiti vrijeme u samostalnom istraživanju.

hittnerovci su već napravili niz odličnih proizvoda, nije mi jasno kako ne jačaju i rastu. vjerojatno hbor nema ništa novca za njih, čuvaju u hbor-u lovu za “strateške” gostionice i skladišta.

Ako je “lovac mraza” stvarno polozio testiranja, onda ima buducnost, cak i EU-u. Pretproslu godinu je jedan njemacki vinogradar angazirao dva helikoptera, sa kojima je pokusao rastjerati hladni zrak i ubrizgati topli. Ako funkcionira ova tehnologija, to bi bio stvarno iskorak.

New Report

Close