Od momačke sobe do vrhunske produkcije

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 12. veljača 2016. u 09:38
Rajan Milošević, Goran Načinović i Sanel Isanović osnivači su tvrtke Level 52/FOTOLIA

Rajan Milošević, Goran Načinović i Sanel Isanović na domaćem su terenu već stekli zavidan renome, a sada svoje poslovanje u digitalnim medijima žele proširiti i izvan Hrvatske.

Kreativci iz labinske tvrtke Level 52 na vrijeme su prepoznali važnost digitalnih medija pa njima danas suvereno vladaju. Riječ je o timu entuzijasta specijaliziranih za izradu kratkih promotivnih filmova, korporacijskih video spotova, visokokvalitetnih fotografija arhitekture i interijera, TV reklama, te glazbene produkcije i dizajna zvuka. Iako su s radom neformalno započeli još 2009., tvrtka Level 52 službeno je osnovana 2014.

Iza nje stoje Rajan Milošević, Goran Načinović te Sanel Isanović. Svatko ima svoj dio posla – Rajan je odgovoran za fotografiju, Goran za video produkciju i animaciju, a Sanel za glazbenu produkciju i dizajn zvuka. Kako to obično i biva na početku, nisu imali adekvatan prostor za rad pa su se snalazili na razne načine. Goranova soba je u tim prvim poslovnim koracima postala studio za montažu, u Rajanovom stanu su fotografirali, a Sanelov dnevni boravak služio je kao ured za sastanke i glazbeni studio. Nerado su, vele, i kafići poslužili kao mjesta za prve sastanke s klijentima. 

Povjerenje klijenata
Narednih godina nizali su se projekti, što komercijalni, što osobni; odrađivali smo ih putem autorskih ugovora i u tom smo razdoblju uspostavili puno novih kontakata, surađivali sa srodnim djelatnostima te zadobili povjerenje mnogih klijenata sa kojima i danas radimo. U realizaciji plana otvaranja tvrtke oslanjali su se na vlastita financijska sredstva te pomoć i podršku prijatelja, a s opremom je bilo lakše jer su veći dio posjedovali otprije. Otkrili su da je ovo zapravo sretna poduzetnička priča jer na neke veće prepreke, osim birokratskih, nisu naišli. Iza sebe već imaju bogat portfelj suradnji i nekoliko nagrada. Navode i da su polako spremni za zapošljavanje novih ljudi jer se opseg posla povećava.

Digitalno je 'in'
"Imamo nekoliko vanjskih suradnika i honoraraca koji nam uvelike pomažu, no planiramo i proboj na strana tržišta pa će nam trebati dodatne snage", kaže Milošević. Dodaje i da se situacija na tržištu od 2009. do danas ipak promijenila. Klijenti se sve više okreću digitalnim medijima, a tehnologija je postala sastavni dio života većine ljudi. Osim suradnje s priznatim arhitektima i dizajnerima, kažu da su ponosni na projekte koje su realizirali u suradnji s Istarskom županijom i Istarskom razvojnom turističkom agencijom, kao i Studiom 92, zatim Holcimom Hrvatska, Društvom Crvenog križa Istarske županije, iTV-om, Rudan d.o.o., Hotelom Esplanade, SRK Albom te SD Trickerima (100 Milja Istre), no lista partnera je zaista duga. Rajan Milošević pojašnjava da su, što se tiče fotografije, ipak nešto uže specijalizirani, dok snimanjem video materijala pokrivaju sve.

"Fotografiramo isključivo arhitekturu interijere i klijenti iz branše nas prepoznaju po tome, a na nama je da se dalje usavršavamo. Što se videa tiče, najviše smo snimali ekstremne sportove.", nastavlja Milošević. U 2015. su za kratki film Cycling in Istria osvojili i dvije nagrade. Riječ je o turističkom priznanju "Capra d'oro" u kategoriji vizualnih komunikacija za izuzetan doprinos na području marketinških aktivnosti turizmu Istre te nagradi Zagreb Tour Film festivala. Ovaj međunarodni festival turističkog filma donio im je priznanje za najbolji Hrvatski turistički film u kategoriji do 7 minuta, gdje su prvo prošli selekciju od 560 filmova iz 51 zemlje, a zatim pomeli konkurenciju od čak 96 filmova.

Nagrađivani uradak prikazuje 1200 kilometara biciklističkih staza diljem Istre, a nagrada Zagreb Tour Film festivala plasirala ih je dalje na ART&TUR festival u Portugalu, koji slovi kao jedan od najprestižnijih u branši. S konkurencijom se dobro nose, jer su na istarskom području gotovo jedini posvećeni fotografiji interijera, dok se kod izrade video sadržaja konkurencija ipak nešto više nameće. Njihova je najveća prednost što projekt rade sasvim samostalno i autorski te je proizvod koji na kraju isporuče 100 posto originalan. "Sanel radi autorsku glazbu, dakle sve segmente od ideje do realizacije radimo sami", pojašnjava Milošević.

Što se planova za budućnost tiče, na prvom je mjestu stavljaju daljnju edukaciju i umrežavanje s drugim kreativcima i inovatorima iz srodnih djelatnosti. Nadaju se širenju poslovanja van granica Hrvatske, kao i dobivanju priznanja i nagrada za buduće projekte. "Želja nam je organizirati radionice i edukacije, jer smo dosta znanja prikupili u Europi i svijetu", zaključio je Milošević.  Veliku podršku Level 52 ima i u svome gradu. "Grad Labin podupire ove mlade i uspješne ljude, koji su svojim znanjem, kreativnošću i profesionalnošću sami pokrenuli posao kojim ujedno promoviraju našu destinaciju. Izuzetno nam je zadovoljstvo što stvaraju pozitivno poduzetničko okruženje u svom rodnom Labinu i što su ovdje našli energiju, elan i poduzetničku inspiraciju za realizaciju uspješnih projekata", poručili su iz Ureda Grada. 

Komentirajte prvi

New Report

Close