Nove nade u znaku interneta stvari

Autor: Poslovni dnevnik , 11. listopad 2015. u 22:01
Nova generacija može doći i do 3 mil. eura u ranoj fazi razvoja, kaže Tihana Marelja iz ZIP-a

Zagrebački inkubator poduzetništva primio osam timova.

Osma generacija startupa koji ulaze u četveromjesečni inkubacijski program Zagrebačkog inkubatora poduzetništva (ZIP) u znaku je interneta stvari i analitike velikih podataka.

ZIP je objavio da je u osmu generaciju ušlo prigodnih osam timova iz svih dijelova Hrvatske. Startup Sail Route, koji koristi strojno učenje, senzore i analitiku velikih podataka kako bi optimizirao rutu plovidbe brodova, osnovali su Luka Grubišić i Dino Mandić. Dvojac navodi da je u kolovozu testirao svoje rješenje, a do kraja godine planiraju ga izbaciti na tržište. Procjenjuju da su na globalnom tržištu povoljniji i da mogu vlasnicima brodova donijeti više od 200 tisuća dolara uštede godišnje.

 

10startupova

iz ZIP-a dosad je dobilo investiciju

Analitikom, ali na drukčiji način, bavi se i startup Advanced Handball Statistics, koji je razvio novi model praćenja uspješnosti u rukometu. Startup Gesta razvija pak rješenje za prepoznavanje gesti rukom za korištenje na webu. Startup Revolt pak razvija samobalansirajući električni bicikl na jednom kotaču za koji navode da bi trebao promijeniti iskustvo vožnje gradom. U ZIP je ušao i startup Adopto koji se bavi jednim od gorućih problema u hrvatskom IT-u, ali i globalno, a riječ je o zapošljavanju programera.

Sam startup širi priču na zapošljavanje u tehnološkom svijetu i u ponudi već ima 1245 poslova. Poput postojećih portala za traženje posla u Hrvatskoj, i ovaj je otvoren s jedne strane stručnjacima, a s druge tvrtkama koje ih traže. Usto, u ZIP je ušlo i nekoliko aplikacija i web projekata. Mobilna aplikacija Appetit omogućuje traženje zdrave hrane u korisnikovoj blizini, ali s naglaskom na dobre kuhare. Hranu je moguće pronaći, bookirati i kupiti izravno iz aplikacije.

Tim web stranice My Adventure planira pak napraviti od nje središnju stranicu za sve avanturističke aktivnosti u Hrvatskoj, dok društvena selfie mreža GoWemy želi kroz interakciju korisnika pomoći ljudima da svoj stil podignu na novu razinu. Tihana Marelja iz ZIP-a kaže da nova generacija ima priliku doći do 125.000 eura investicije u predsjemenskoj fazi te do tri milijuna eura investicije u ranoj fazi razvoja. Dosad je 10 startupa iz ZIP-a dobilo investiciju.

Komentirajte prvi

New Report

Close