Iz građevine pobjegli u tapeciranje, danas uspješno proizvode namještaj po narudžbi

Autor: Biserka Ranogajec/VL , 18. rujan 2013. u 10:34
Borislav Tadić vodi tvrtku sa 43 zaposlena, u obiteljskom biznisu angažirani su i njegova supruga Jadranka, dvojica sinova i snaha/Matija Topolovec/PIXSELL

Namještaj prodaju diljem Hrvatske u salonima i trgovačkim lancima, planiraju širiti i proizvodnju madraca.

Recite mi, koji će vam proizvođač namještaja popraviti fotelju ili krevet, pita nas Borislav Tadić, vlasnik i direktor tvrtke Grading iz Bedekovčine koji od 2000. godine proizvodi sve vrste namještaja. Tada je pokrenuo proizvodnu tapeciranoga namještaja u maloj radionici s osmero zaposlenih na samo dvije stotine kvadrata.

Danas radi u puno većim proizvodnim i prodajnim prostorima, ima 43 zaposlena i, unatoč padu potrošnje, ostvaruje godišnje ukupan prihod od 13,7 milijuna kuna i neto dobit od pola milijuna. Našao je dobru tržišnu nišu na domaćem prezasićenom tržištu. Radi samo za domaće kupce, ali prema narudžbama, i doista će uzeti na popravak i poneku staru fotelju, tapecirati stolac, trosjed ili krevet. 

Prodani 30 dana unaprijed 
U ukupnim prihodima, međutim, popravci nisu velika stavka. "To činimo za one kupce koji ne mogu kupiti novi namještaj i kada vidimo da je drvna konstrukcija u redu. Sve radimo po narudžbi i naša je proizvodnja prodana unaprijed 30 dana, a skladište je nula", tvrdi Tadić te dodaje: "U salonima diljem Hrvatske može se naručiti namještaj iz Bedekovčine".  Tadić je rođen u Derventi, a u Bedekovčinu je došao sedamdesetih godina, oženio se Zagorkom Jadrankom, s kojom je u privatnom biznisu od početka devedesetih. Kako je on strojarske, a ona građevinske struke, najprije su 1986. godine otvorili bravarsku radionicu, iz koje je nastao građevinski obrt, a devedesetih je registrirana tvrtka Grading.

Gradili su, priča naš sugovornik, po Zagrebu i Zagorju kuće od temelja do krova, teniske terene, sportske objekte…"Nismo se obogatili, već smo pošteno radili, nismo se zaduživali i gradili smo bez kredita", objašnjava. Prvi kredit podigli su tek nakon petnaestak godina, kada su počeli graditi salon namještaja u Bedekovčini. U centru grada nedaleko od industrijske zone u kojoj su Tandach i Zagorka Tadići su početkom devedesetih kupili zemljište na kojem su najprije podigli dva tensika terena, no ubrzo su napustili biznis s iznajmljivanjem. Sazgradili su proizvodni pogon u koji je dosad investirano oko 20 milijuna kuna, a prije četiri godine podignut je novi izložbeni salon površine četiri tisuće četvornih metara i vrijedan 15,5 milijuna kuna. Cijeli okoliš je uređen, u drvenim sjenicama radnici provode stanke, a travu kosi sam gazda. U Gradingu radi cijela obitelj Tadić, uz supružnike još dva sina i snaha. 

Zaposlio majstore iz Šavrića
Grading je građevinu napustio 1999., kada je već pomalo krenula kriza u građevinarstvu. Za novu djelatnost odlučili su se posve slučajno i bez puno razmišljanja. "Namještaj treba znati raditi, a ne poput nekih velikih proizvođača i trgovaca, onaj manje kvalitete", objašnjava naš sugovornik."Ljudi griješe kada kupuju namještaj povoljno. Što znači povoljno? Bolje je pričekati i šest mjeseci i kupiti pravu stvar nego nešto što će kratko trajati".Nekad jake tvornice koje su imale tradiciju propale su, Tadić procjenjuje zato što nisu imale dobro poslovodstvo i nisu zadržale kvalitetu i kupce. Grading je zaposlio upravo majstore iz Šavrića, koji su putovali u Zagreb i Krapinu. Uz njih su se školovali i ostali radnici jer danas gotovo više i nema škola za obuku tapetara. Svojedobno su zatražili od Zavoda za zapošljavanje osobe s invaliditetom. Za strojem tako danas u pogonu namještaj rade i dva gluhonijema radnika koji su vrlo vrijedni i žele raditi, a čak nisu odgovarajuće struke, jedan je kuhar a drugi električar.

Plaće svih zaposlenih u prosjeku su 3800 kuna.U Gradingu drvo nabavljaju od obližnjih pilana, tkaninu u Belgiji, a namještaj prodaju diljem Hrvatske u manjim salonima i trgovačkim lancima, od Zagrebačke Name do Eurodoma u Opatiji, Kleka na Krku, Brodomerkura u Splitu, Lamira u Novoj Gradišci do salona u Labinu i Blatu na Korčuli. Proizvodni program je širok, od kuhinjskog namještaja do onog za poslovne prostore. Uz namještaj, u salonima nude i sve ostalo za opremanje doma, od madraca i tepiha do posteljine i karniša. Dobro im ide i web prodaja, u kojoj su imali kupce čak iz Dubrovnika. Tadić je počeo s vlastitom proizvodnjom madraca i nada se rastu i tog dijela biznisa. Kako već više od deset godina rade tapecirane krevete, ovo im je, kaže, samo još jedan dodatni proizvod u koji su se upustili kako ne bi morali smanjiti broj zaposlenih i dijeliti otkaze. 

Čemu plaćati komore?
"Nikom nismo dužni, ali žao mi je što moramo plaćati komore i što imamo niz nameta,  a ne možemo radnicima povećati plaću. Kakva korist od, recimo, gospodarske komore kojoj svaki mjesec dajemo 1275 kuna? Nitko nije došao iz komore u Grading ponuditi nam pomoć u, recimo, pronalaženju kupaca u Njemačkoj ili nam reći nešto slično", žali se Tadić. Smatra kako i obrtničku i gospodarsku komoru treba ukinuti, odnosno financirati na dobrovoljnoj osnovi, jer postoje nadležna ministarstva, odjeli po općinama, županijama  i gradovima. Lokalnim političarima zamjera što ne rade više na razvoju gospodarstva te u šali dodaje kako njega neće nitko u politiku jer govori što misli. Žao mu je, kaže, što su u Bedekovčini više ne rade velike tvrtke poput Tondacha, dok se u susjednom Sv. Križu Začretju otvaraju novi pogoni i veliki trgovački centri. 

Kako se razvijao obiteljski biznis Tadićevih  

  • 1986. osnovan je strojobravarski obrt Grading sa zaposlenih pet radnika
  • 1991. osnovan je Grading d.o.o. za građevinarstvo sa sedam zaposlenih
  • 2000. Grading počinje s proizvodnjom namještaja, osam zaposlenih
  • 2013. tvrtka zapošljava 43 radnika i ima prihod od 13,7 milijuna kuna

Komentari (2)
Pogledajte sve

Loš omjer cijene i kvalitete

…ah,što volim ove šarene laže…taj je imao obrt još u socijalizmu…ajd nek sad krene sa jednom kunom i j.d.o.o. i nek živi od prodaje tapeciranih stolaca…[emo_zloban]

New Report

Close