Do ružmarinske kiseline uz pomoć nanotehnologije

Tvrtka Svijet biljaka inovatora Mije Miljaka uzgaja ljekovito bilje na više od sto hektara zemljišta diljem Hrvatske Tvrtka Svijet biljaka inovatora Mije Miljaka uzgaja ljekovito bilje na više od sto hektara zemljišta diljem Hrvatske

Svijet biljaka metodu koristi za izradu vlastitih proizvoda, a tržište osvajaju novom linijom proizvoda Larosa.

Postupak za dobivanje ružmarinske kiseline - aktivne tvari u biljnim kompleksima primjenom nanotehnologije nova je inovacija Istrijana Mije Miljaka iz tvrtke Svijet biljaka.

Koncept upotrebe biljnih kompleksa u aromaterapiji i fitoaromaterapiji predstavio je prošle godine, a od tada radi na novim inovacijama. U suradnji sa suautoricom inovacije, Dubravkom Orlić Bašlin, Miljak je otkrio i patentom zaštitio metodu ekstrakcije ružmarinske kiseline upotrebom nanotehnologije i bez korištenja dosad potrebnih otapala, alkohola i acetona.

"Ideja za razvijanjem ove metode pojavila se na temelju dosegnutih znanja i rezultata višegodišnjeg rada na problemima dobivanja čistih i stopostotnih prirodnih fitokemikalija čija je primjena sve više zastupljena u nizu inovativnih proizvoda u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji", pojasnio je Mijo Miljak.

Sve proizvode i inače rade od vlastitih sirovina. Na više od sto hektara u Istri, Dalmaciji, Lici i Međimurju uzgajaju lavandu, ružmarin, kadulju, smilje i ostalo ljekovito bilje. Miljak ističe kako kontroliraju proizvodnju sadnica, uzgoj na poljima i primarnu preradu te sami kreiraju proizvode. Samom temom o značaju i mogućnosti eksploatacije ružmarinske kiseline (RA) bave se više od osam godina.

"Uspjeli smo zaokružiti svoje poslovanje, od uzgoja do proizvodnje i prodaje vlastitih proizvoda. Bilje sami destiliramo i koristimo sirovine za vlastite proizvode. Dosad smo razvili nekoliko vlastitih linija proizvoda, Fitoaroma, Aroma Set, Rosa Cosmetics i ovu posljednju liniju Larosa za koju sada tražimo investitore i partnere", pohvalio se Miljak.

Ružmarinska kiselina, u potpunosti je prirodan proizvod najjači i najnoviji prirodni antioksidans, ima antiupalna svojstva, djelotvorna je protiv stresa. Pomaže i kod UV oštećenja DNK i ne izaziva nikakve alergijske reakcije. Ovu novu metodu dobivanje ružmarinske kiseline koriste i za vlastite proizvode, pa je već za tržište spremna linija proizvoda Larosa namijenjena za upotrebu u kozmetičkoj, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, ali i industriji pića i dodataka prehrani. 

Komentari (1)
  • prokurist
    prokurist 8:49 12.10.2015.

    Nano tehnologiju izbjegava svatko ozbiljan u prehrambenoj i kozmetičkoj industriji, šta se tiče farmaceutike oni ionako prodaju otrove pa što ne bi i nano tehnologiju..

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve