Muče vas porezi? Doznajte sve što vas zanima!

Autor: Poslovni.hr , 08. lipanj 2016. u 08:40
Foto: Thinkstock

Stručni skup o domaćem i međunarodnom oporezivanju u praksi, koji 16. lipnja u Poslovnom učilištu Experta u Zagrebu organizira Altius savjetovanje, pravo je mjesto na kojem će svi koji su u poduzećima zaduženi za područje poreza, doznati ono što im je potrebno za optimalna rješenja.

Volite li poreze?

Dakako da ne volite, ali s njima morate živjeti. I morate ih razumjeti. U suprotnom, vaše poduzeće neće dobro poslovati. Stoga je stručni skup o domaćem i međunarodnom oporezivanju u praksi, koji 16. lipnja u Poslovnom učilištu Experta u Zagrebu organizira Altius savjetovanje, pravo mjesto na kojem će svi koji su u poduzećima zaduženi za područje poreza, doznati ono što im je potrebno za optimalna rješenja.

Za to će se pobrinuti predavači iz Porezne uprave Ministarstva financija i porezni praktičari.

Andreja Švigir, direktorica Altiusa kaže: „S obzirom na veliko područje poreza, savjetovanje smo podijelili na tri velike teme. Jedna će govoriti o transfernim cijenama i međunarodnom oporezivanju, druga o PDV-u i porezu na dohodak, a treća o porezu na dobit.“

Transferne cijene i međunarodno oporezivanje

O transfernim cijenama – koje čine cijene proizvoda, usluga, intelektualnog vlasništva… između povezanih poduzeća, kao i ugovori na temelju kojih poduzeća multinacionalki sudjeluju u zajedničkim troškovima te međukompanijsko financiranje – govorit će predstavnici Porezne uprave. Tako će Nada Tucaković, voditeljica Službe Sektora za nadzor Središnjeg ureda i Zdravko Vukšić, viši inspektor tog ureda, objasniti kako se provodi nadzor. Tema idealna za one kojima bi kontrola mogla pokucati na vrata (a može svima!)

O tome što se mijenja u području transfernih cijena govorit će Filip Kanić (Leitner&Leitner). „Promijenit će se smjernice OECD-a. U siječnju ove godine Europska komisija predložila je paket mjera protiv izbjegavanja plaćanja poreza, koji će dovesti do izmjena propisa članica EU, pa dakle i Hrvatske“, objašnjava Kanić.

PDV i porez na dohodak

Drugi dio savjetovanja obuhvatit će PDV u poslovanju s EU (stjecanje dobara), povrat inozemnog PDV-a, poreznu rezidentnost kod međunarodnog oporezivanja dohotka fizičkih osoba te oporezivanje dohotka fizičkih osoba primljenog iz inozemstva.

„Naši državljani često su iznenađeni pozivom Porezne uprave da podnesu godišnju prijavu, iako su na radu u nekoj drugoj državi. Čest je odgovor: nismo više u Hrvatskoj, otišli smo prije nekoliko mjeseci ili godina i uredno prijavili naš odlazak policijskoj upravi; zašto nas traže da podnesemo prijavu? Prijava ili odjava prebivališta ili uobičajenog boravišta nema preveliki utjecaj na utvrđivanje porezne rezidentnosti. Hrvatski državljani mogu biti porezni rezidenti u obje države“, otkriva nam dr. sc. Vlasta Roška, porezna savjetnica koja će upravo o ovome govoriti na savjetovanju.

Tema Krunoslava Gašperta iz U Turn Tax Refunda, bit će povrat inozemnog PDV-a za porezne obveznike. „Mnogi se s povratom nisu susreli jer im je rečeno da se to jednostavno ne isplati. To, međutim, nije uvijek točno, što ću i dokazati primjerima iz prakse“, veli Gašpert.

Porez na dobit

Optimalna dobit – nije li to cilj svih poduzeća? Što o poreznom postupku kaže Ministarstvo financija, objasnit će Ljubica Strugar, načelnica Sektora za drugostupanjski upravni postupak. Mislav Vergles, voditelj Odjela za nadzor govorit će o oporezivanju dobiti grupe, a Andreja Švigir o poreznom kontrolingu.

Altiusovo savjetovanje će okupiti i druge zanimljive predavače i teme. Stoga pozivamo zainteresirane da se priključe i dođu do odgovora koji će optimizirati njihovu poreznu obavezu.      

Komentirajte prvi

New Report

Close