Bigbelly – vodeći sustav na svjetskom tržištu za pametno prikupljanje otpada i recikliranje na javnim površinama

Autor: Poslovni.hr , 12. listopad 2017. u 11:33
Foto: PR

Implementacija Bigbelly sustava u Dubrovniku započela je izbacivanjem klasičnih (analognih) košarica za smeće volumena od 70 litara i njihovom zamjenom s novim digitalnim, pametnim i povezanim Bigbelly spremnicima za otpad visokog kapaciteta do 800 litara (s prešom).

Bigbelly sustav transformira jednu od najmanje učinkovitih industrija na planeti koja istovremeno zahtjeva jako puno resursa – industriju prikupljanja otpada na javnim površinama. Sustav koristi komunikaciju M2M i internetsko povezivanje uređaja (IoT) u modernizaciji prikupljanja otpada te služi kao plaftorma za “Smart City” aplikacije (npr. WiFi Hotspot, urbani senzori).

Osnova Bigbelly rješenja je spoj hardvera i softvera koji omogućava da ugrađeni senzori mjere popunjenost i budu povezani sa sustavom notifikacije, čime upravlja CLEAN Management konzola koja obrađuje sve prikupljene podatke u realnom vremenu. Nema više nepotrebnih odlazaka na lokacije kako bi se provjerilo treba li isprazniti spremnike te se sprječava prenatrpanost spremnika što je najčešće rezultiralo rasipanjem otpada. Bigbelly sustav povećava učinkovitost u prikupljanju otpada i ostvaruje operativne uštede do 75 %, smanjuje emisiju CO2 i potrošnju goriva. Zahvaljujući ugrađenoj preši postiže se visoki kapacitet (do 800 litara) u dimenzijama uobičajne kante za otpad koja se koristi na javnim površinama. Sustav je pritom potpuno neovisan jer radi 100% na solarnu energiju.

Bigbelly rješenje koristi preko 1500 gradova diljem svijeta u preko 50 zemalja što je najbolja referenca njegovoj kvaliteti. U Hrvatskoj ga koriste gradovi: Hvar, Dubrovnik, Opatija i Koprivnica.

Studija Dubrovnik

Implementacija Bigbelly sustava u Dubrovniku započela je izbacivanjem klasičnih (analognih) košarica za smeće volumena od 70 litara i njihovom zamjenom s novim digitalnim, pametnim i povezanim Bigbelly spremnicima za otpad visokog kapaciteta do 800 litara (s prešom). Uz spomenute spremnike, dodatno su postavljeni i spremnici za recikliranje (boce i limenke) standardnog kapaciteta do 190+ litara (bez preše). Sada je na tim lokacijama građanima i turistima u Dubrovniku omogućeno recikliranje na javnim površinama. Zahvaljujući Bigbelly rješenju mogućnost recikliranja je nadohvat ruke, bez potrebe traženja najbližeg zelenog otoka koji se zbog svoje veličine i ne uklapa u prirodnu okolinu.

Rezultati Bigbelly sustava u Dubrovniku tijekom prvih 6 mjeseci od njegove implementacije (siječanj – lipanj 2017.):

1. Broj odvoza sa svake od 8 lokacija na kojima se nalazi ukupno 16 spremnika (miješani i reciklirani otpad) smanjio se s 35 puta na 3 puta tjedno. To je rezultiralo smanjenjem broja odvoza s tih 8 lokacija za 256 puta tjedno odnosno 1024 puta mjesečno. Čistoća Dubrovnik ispravnim korištenjem informacija koje dobiva kroz softver na dnevnoj bazi povezala je tehnologiju i ljudske resurse i time su “zajedno” povećali učinkovitost prikupljanja otpada za 88%.

2. Ukupno je prikupljeno 218 tisuća litara otpada, od čega 156 tisuća miješanog otpada i 62 tisuće litara recikliranog otpada (plastične boce i limenke). Iz toga proizlazi da je stopa recikliranog otpada 28,4%, što znači da je 62 tisuće litara korisnog otpada odvojeno i time se spriječilo njegovo odlaganje na lokalnom odlagalištu te osigurao novi izvor zarade.

Modernizacijom prikupljanja otpada na javnim površinama u Dubrovniku nema više: pretpranih kanti za otpad, potrebe za njihovim čestim pražnjenjima, nepotrebnih odlazaka na lokacije. Kako prikazuje pozitivni primjer iz Dubrovnika gradovi pomoću Bigbelly sustava mogu uštediti značajnu količinu novaca poreznih obveznika te pritom sačuvati okoliš i poboljšati kvalitetu života u svojim sredinama.

Komentirajte prvi

New Report

Close