Austrijska metoda tunelogradnje osvojila je svijet

Autor: Sponzorirani članak , 05. svibanj 2015. u 08:00
NATM iskop pod zaštitom cijevnog kišobrana; izvor Schubert/TU Graz

Trenutno se velikoj globalnoj potražnji za tunelskim inženjerima ne može udovoljiti.

Austrijska metoda tunelogradnje osvojila je svijet: Nova austrijska tunelska metoda ili skraćeno NATM – međunarodni je standard sa širokim rasponom primjene u različitim planinskim uvjetima. Obzirom da diljem svijeta nedostaju visoko kvalificirani tunelski inženjeri, Tehničko Sveučilište u Grazu i SveučilišteMontanuniversität u Leobenu udružuju snage u cilju educiranja stručnjaka za tuneliranje. Ovisno o obrazovnoj pozadini i profesionalnom iskustvu, pojedinci zainteresirani za ovaj program mogu birati između diplomskog programa (četiri semestra) ili magistarskog programa (šest semestara). Sljedeći program počinje 7. rujna 2015. Rok za prijave ističe 31. srpnja 2015.

Što je zajedničko podzemnim sustavima u Washingtonu, São Paulu, Seoulu, Ateni, Minhenu, Beču i brojnim drugim gradovima? Svi su oni sagrađeni po Novoj austrijskoj tunelskoj metodi. “NATM je fleksibilna i može se primjenjivati u brojnim situacijama, zbog čega je postala rasprostranjena diljem svijeta. Inženjeri posvuda rade tunele svih oblika i dimenzija prema NATM,” objašnjava Wulf Schubert, Direktor Instituta za Mehaniku Stijena i Tuneliranje na Tehničkom Sveučilištu u Grazu, ona je austrijska “specijalnost.” Po čemu se razlikuje metoda izgradnje: zemlja se koristi za stabiliziranje šupljine, pa sama planina postaje potporni element. Deformacije vezane uz izgradnju kontinuirano se mjere. Postupak izgradnje i potpornih struktura prilagođavaju se potrebi za postizanjem najveće sigurnosti i gospodarske učinkovitosti. “Već desetljećima austrijski tunelski inženjeri uživaju veliki međunarodni ugled. Danas se oko polovice svih tunela, potkopnih postrojenja, spilja i podzemnih projekata gradi prema toj metodi“ naglašava Robert Galler, Predsjednik Ispodpovršinskog Inženjeringa na Sveučilištu Montanuniversität u Leobenu.

Globalna potražnja za tunelskim inženjerima

Trenutno se velikoj globalnoj potražnji za tunelskim inženjerima ne može udovoljiti:“Potražnja za našim diplomantima je ogromna,” potvrdio je Wulf Schubert. Program nudi dodatnu specijalizaciju za inženjere s obrazovnom pozadinom u građevinarstvu ili rudarstvu, inženjerima geotehnike i inženjerskim geolozima koji se žele specijalizirati u tuneliranju i osobito u Novoj austrijskoj tunelskoj metodi.

Sadržaj predmeta obuhvaća sve aspekte tunelskog inženjerstva, od istraživanja do projektiranja i izgradnje po pitanju konvencionalnog iskopa i TBM (stroja za bušenje tunela) tuneliranja. Instutiti koji organiziraju studij na Sveučilištu Montanuniversität u Leobenu i Tehničkom Sveučilištu u Grazu imaju desetljeća globalnog iskustva u podzemnom inženjeringu i tuneliranju.

Uz akademsko nastavno osoblje, predavače koji rade kao konzultanti, izvođači radova i dobavljači pružaju ažurirana saznanja. Elementi učenja na daljinu i tečajevi po blok sustavu jednom semestralno (tri tjedna svaki) omogućuju sudjelovanje međunarodnim i zaposlenim studentima.

Nastava se održava na engleskom jeziku.

NATM inženjering diplomski i magistarski program

Rok za prijave: 31. srpanj 2015.

Početak: 7. rujan 2015.

Trajanje: četiri semestra (diplomski program) ili šest semestara (magistarski program), održava se u modulima po blok sustavu u trajanju do tri tjedna

Lokacija: Graz i Leoben

Akademski naziv/diploma: diplomirani NATM inženjer ili NATM magistar inženjer

Internet stranica: www.natm.at

Upiti na:

Graz University of Technology

O.Univ.-Prof. Dipl.-Ing. Dr.mont. Wulf Schubert

Email: schubert@tugraz.at

Tel.: +43 (0) 316 873 8614

Montanuniversität Leoben

Univ.-Prof.Dipl.-Ing.Dr.mont. Robert Galler

Email : robert.galler@unileoben.ac.at

Tel.: +43 (0) 3842 402 3400

New Report

Close