Zaba u Zagrebu prezentirala EUfond vodič i najave natječaja za poduzetnike

Autor: Objava za medije , 23. siječanj 2015. u 14:15
Arhivska fotografija: Marko Lukunić / Pixsell

Zagrebačka banka održala je danas u Zagrebu predstavljanje EUfond vodiča.

Zagrebačka banka održala je danas u Zagrebu predstavljanje EUfond vodiča te informirala poduzetnike o mogućnostima za financiranja iz europskih strukturnih i investicijskih fondova koje im se u idućem razdoblju pružaju. Naime, već u siječnju bit će objavljeni novi natječaji za poljoprivredu, a uskoro se očekuju i prvi natječaji za mikro, male i srednje poduzetnike i u drugim proizvodnim granama. O ovoj su temi okupljenima govorili direktor Segmenta Srednja poduzeća Korporativnog bankarstva Zagrebačke banke Damir Brkić, Martina Sedmak Sahan iz Zagrebačke banke i Tatjana Štefanac Zjalić iz Sense Consultinga.

“Od 10,68 milijardi eura koliko je Hrvatskoj dostupno u razdoblju od 2014.-2020. godine iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, gotovo dvije milijarde eura bit će na raspolaganju poduzetnicima. Najviše mogućnosti za poduzetnike bit će u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj i Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Potpore iz EU fondova se dodjeljuju kvalitetnim projektima na temelju specifičnih kriterija propisanih u natječajima.” istaknuo je na ovom predstavljanju direktor Segmenta Srednja poduzeća Korporativnog bankarstva Zagrebačke banke, Damir Brkić. 

Prve natječaje najavila je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za kraj siječnja i to u okviru Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Riječ je o mjerama 4.1. Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva i 4.2. Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda koje su nastavak mjera 101 i 103 programa IPARD. Iznosi potpore su maksimalno 2.000.000,00 eura u Mjeri 4.1., odnosno 3.000.000,00 eura u Mjeri 4.2. Iznimno u izdvojenim sektorima za određene vrste aktivnosti dodjeljivat će se potpora u iznosu od maksimalno 3.000.000,00 eura za Mjeru 4.1., odnosno 5.000.000,00 eura u Mjeri 4.2.

Ministarstvo poduzetništva i obrta najavilo je za prvi kvartal 2015. godine prvi natječaj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. za male i srednje poduzetnike. Potpora će se dodjeljivati mikro, malim i srednjim poduzetnicima za ulaganja u proizvodnu tehnologiju te izgradnju proizvodnih kapaciteta i ulaganje u opremu, a iznosit će maksimalno 5.000.000,00 kuna za ulaganja u proizvodnu tehnologiju, odnosno 15.000.000,00 kuna za ulaganja u izgradnju proizvodnih kapaciteta i opremu.

Da bi poduzetnicima olakšala snalaženje u brojnim propisima i natječajima, Zagrebačka banka u suradnji s partnerima – tvrtkom Sense Consulting svojim klijentima nudi uslugu EUfond vodič o kojoj su na predstavljanju govorile Martina Sedmak Sahan iz Zagrebačke banke i Tatjana Štefanac Zjalić iz Sense Consultinga. 

EUfond vodič besplatna je usluga Zagrebačke banke putem koje poduzetnici dobivaju informacije i smjernice o mogućnostima stjecanja potpora iz nacionalnih i EU fondova, ali i drugih bilateralnih i multilateralnih izvora. Putem usluge se analizira profil tvrtke i karakteristike investicije koja se želi financirati i uspoređuje s kriterijima relevantnih natječaja. Klijenti koji imaju prihvatljive investicije i ispunjavaju administrativne uvjete, a odluče se javiti na natječaj za dodjelu potpore, mogu projekt pripremiti samostalno ili u suradnji s konzultantima. Za uspješnu provedbu projekta bit će im potreban čitav niz financijskih proizvoda. Zagrebačka banka nudi svojim klijentima široku paletu proizvoda prilagođenih korisnicima potpora–pisma namjere, garancije, projektni računi, krediti za sufinanciranje ili mosno financiranje do isplate potpore. Uz ekspertizu i financijski potencijal, Banka je spremna odgovoriti na specifične potrebe naših klijenata, uvažavajući pritom njihovu posebnost. 

Komentirajte prvi

New Report

Close