U Hrvatskoj ima 486.300 osoba s invaliditetom, što je 11 posto stanovništva od čega najveći broj živi u Zagrebu i Splitu

Autor: Marta Duić , 19. svibanj 2016. u 22:00
Foto: PIXSELL

Ovim festivalom organizatori žele ukloniti predrasude građana glavnog grada prema osobama s invaliditetom i pokazati da i oni znaju i mogu.

U utorak je počeo još jedan Festival jednakih mogućnosti na glavnom zagrebačkom trgu. Petnaesti po redu Festival jednakih mogućnosti otvorile su zagrebačke mažoretkinje. Ipak, ovo nije bio njihov tipičan nastup jer su imale i "pojačanje" i dodatan vjetar u leđa zahvaljujući mažoretkinjama osnovne škole Nad lipom. 

Socijalni pristup
Mažoretkinje osnovne škole Nad lipom plešu od 2011. godine kada je jedna od profesorica odlučila napraviti grupu mažoretkinja među učenicama škole i pokazati i njihov napor, trud i uspjeh. Na svečanom otvorenju ovog već tradicionalnog festivala prisustvovali su predsjednik društva tjelesnih invalida i idejni začetnik Festivala jednakih mogućnosti Milan Ožegović, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, zamjenik ministrice socijalne politike i mladih Ante Babić, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević te pročelnica gradskog ureda za osobe s invaliditetom Višnja Fortuna.

"Turistička zajednica grada Zagreba koja je svjesna kulturnog i turističkog potencijala ovog događaja, pomaže nam da ovaj festival uspješno živi i raste već 15 godina. Festival jednakih mogućnosti ne bi postojao toliko dugo da ne provodi ciljeve koje smo si postavili na samom početku, a to je socijalni pristup u suočavanju problema osoba s invaliditetom. Oni definitivno imaju kapacitet i mogućnosti doprinijeti zajednici, a njihova puna integracija u društvo je naš ključni cilj", poručio je na otvorenju Festivala jednakih mogućnosti njegov organizator Milan Ožegović. Kako tvrdi Ožegović, ovim festivalom žele ukloniti predrasude građana glavnog grada prema osobama s invaliditetom i pokazati da i oni  znaju i mogu. 

 

31posto

osoba s invaliditetom živi u Zagrebu

Podrška radu
"Svaki grad živi određenim duhom, a  duh grada je ono čime njegovi građani doprinose samom gradu. Osobe s invaliditetom ovaj festival daruju svojim sugrađanima", kaže Ožegović. Mira Pekeč Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom smatra kako je ovaj festival već postao tradicija i da je Zagreb po njemu prepoznatljiv jer na jednom mjestu i na jednoj pozornici okuplja kreativnost, sposobnost i vještine kakve se ne viđaju svakodnevno u našem gradu.

˝U tri dana podržite ono što osobe s invaliditetom stvaraju i rade, prepoznajte ih po onom što mogu, a ne po onom što ne mogu. Ovu poruku želimo prenijeti i drugim hrvatskim gradovima˝, poručila je Mira Pekeč Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Ante Babić, zamjenik ministrice socijalne politike i mladih nadovezao se na to pohvalivši Zagreb i Zagrepčane koji su ovu važnu poruku tolerancije i zajedništva prepoznali još prije 15 godina. ˝Želimo osvijestiti javnost i vjerujemo da idemo u dobrom smjeru. Zajedništvo i jedna jedisntvena zajednica bez predrasuda poruka su ovog festivala˝, smatra Ante Babić, zamjenik ministrice socijalne politike i mladih.

Oko 900 izvođača
Gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je kako je odavno shvatio vrijednost i važnost Festivala jednakih mogućnosti. "Kroz tri dana koliko traje Festival jednakih mogućnosti trgom bana Jelačića prođe 15.000 do 20.000 ljudi i to je velik uspjeh. Sliku tolerancije i suradnje, priznavanja različitosti kroz umjetnički izričaj kao zajedničku crtu trebamo poslati u svijet", kaže Milan Bandić, gradonačelnik grada Zagreba. Inače, kako kažu organizatori ovaj festival je presjek 365 dana rada i napora Društva tjelesnih invalida na jednoj pozornici kroz glazbeno-scenske nastupe, likovni i sportski program. Osim nastupa, ovogodišnji festival u šatoru odmah do pozorni nudi i umjetničke radove osoba s invaliditetom, a izložba je prodajnog karaktera.  

Prema podacima iz travnja 2008. godine u Hrvatskoj ima 486.300 osoba s invaliditetom, što je 11 posto stanovništva od čega najveći broj živi u Zagrebu i Splitu, čak 31 posto njih. Organizatori ističu kako je još jedan cilj ovog festivala osim podizanja svijesti o sposobnostima osoba s invaliditetom i zagovaranje izjednačenih mogućnosti i velik doprinos uključivanju osoba s invaliditetom u zajednicu. Ovogodišnje izdanje će u tri dana okupiti 900 izvođača, od čega je oko 600 osoba s invaliditetom iz cijele Hrvatske i inozemstva. Na organizaciji je radilo oko 20 stručnjaka i više od 200 volontera studenata zagrebačkih fakulteta.

Komentirajte prvi

New Report

Close