Tradicijski proizvodi koji osvajaju inozemstvo

Autor: Darko Bičak , 09. listopad 2016. u 22:01
U Zadru se predstavilo 20-ak malih obrta i OPG-ova/D. S. /PIXSELL

‘Ovakve manifestacije su nužne kako bi mali poduzetnici lakše našli put do novih kupaca’, poručio je Ivica Katić iz Zadra.

Festival poduzetništva, obrta i OPG-ova "Moja poduzetna Hrvatska", kojeg organizira medijska grupa Styria sa svojim brendovima Večernji list, 24 sata i Poslovni dnevnik, okupio je u subotu u Zadru 20-ak malih poduzetnika koji su predstavili svoju ponudu. Kako je istaknuo Ivica Katić, pročelnik za gospodarstvo i poduzetništvo Grada Zadra, "ovakve manifestacije su nužne kako bi mali poduzetnici lakše našli put do novih kupaca". Na povijesnom zadarskom Trgu Petra Zoranića uz još poznatiji Trg Pet bunara, sa svojim štandovima je asortiman predstavilo 10-ak poduzetnika iz Zadra i okolice te toliko njih iz ostatka Hrvatske.

Mediteransko bilje
Berislava Ćurčin iz Starigrada na Hvaru i njezin OPG Lavanda su bili jedan od izlagača na zadarskom Festivalu. Berislava se već 30 godina bavi proizvodnjom kozmetike od mediteranskog bilja, a posebice o lavande, ružmarina, smilja i kadulje. U svojem asortimanu ima 31 certificirani proizvod, a kako sama kaže, svake godine dobiva nekoliko medalja na raznim specijaliziranim sajmovima te, i na svojem štandu, ponosno pokazuje 16 zlatnih i srebrnih odličja. "Imam vlastitu destileriju koja omogućuje da imamo ekološki proizvod po vlastitim kriterijima. Na imanju nas radi troje, naravno, većinu posla odradim ja, a pomažu mi sin i kćer studenti", kaže Berislava.

Dodaje da nema pozitivnih iskustava s trgovačkim lancima pa svoje proizvode uglavnom proda putem vlastitog štanda na Starogradskoj rivi, a nazočna je i na specijaliziranim poduzetničkim sajmovima poput ovog u Zadru. S Hvara je i OPG Grgo Lučić koji u selu Zastražišće proizvodi eterična ulja od autentičnih hvarskih biljaka. "Moja proizvodnja bazira se na ružmarinu, smilju, lavandi, origanu ili mravincu, boru, kadulji, čempresu i mirti. Planirao sam proširiti asortiman s nekim kontinentalnim biljkama, ali sam odustao jer me zbog toga ljudi ne bi više percipirali kao autentičnog hvarskog proizvođača", kaže Lučić. Njegov asortiman sastoji se od 50-ak eteričnih ulja, hidrolate i balzame.

"Oduvijek se bavim biljem i ribarstvom. Kako sam profesionalni ribar, imam koću od 20 metara, u proteklom razdoblju sam više bio usmjeren na ribarstvo. No, zadnjih tri godine se polako povlačim iz tog biznisa te samo pokrenuo OPG koji se bavi eteričnim uljem, a naredne godine planiram potpuno izaći iz ribarstva te se u penziji baviti isključivo biljem", pojašnjava Grgo Lučić. Njegov asortiman može se pronaći u nekoliko trgovina na Hvaru, a radi povremeno i za partnere u Australiji i Austriji. No, kako ti naručitelji traže veće garantirane količine na duže razdoblje, Grgo nije odviše sklon takvim većim poslovima. "Kako ja i kome mogu garantirati da će iduća godina biti rodna kao što je ova i da ću ja umjesto dva litra eteričnog ulja zbog nečeg ubrati bilja samo za pola litre", pita se ovaj osebujni hvarski poduzetnik.

Džemovi od smokvi
OPG Damjanić-Babac, kojeg vodi bračni par Sandra Babac i Alan Damjanić iz Poljica kod Zadra, predstavili su se u Zadru sa svojim ekološkim brendom Šinjorina smokva koji obuhvaća pet džemova od smokve, dunje, maraske, šljive i mandarine. "Suprug je iz Zagreba, a ja iz Dalmacije, na samom ulasku prema otoku Pagu te smo pokušali u našem biznisu unijeti vrijednosti oba temperamenta. "Mi smo se orijentirali na mali asortiman, ali koji je strogo ekološki. Svi naši džemovi su potpuno prirodni i mi u njih ne dodajemo nikakve konzervanse niti dodatni šećer", kaže Sandra Babac. Njihovi proizvodi se mogu pronaći u delikatesnim prodavaonicama diljem Hrvatske, a najzastupljeniji su u Splitu i Zadru. Njihovi proizvodi su se niz godina mogli naći i u Švedskoj, no zadnjih mjeseci je suradnja s njihovim tamošnjim partnerom polako zamrla te se očekuje da će pronaći novog europskog distributera. Tvrtka Profectus iz Zadra bavi se izradom i montiranjem staklenih balkonskih ograda. Vlasnik Mario Perišić ističe da je već niz godina u građevinskom biznisu, a prije šest mjeseci se odlučio specijalizirati samo za staklo. 

Susret s kupcima
"Za sada djelujemo uglavnom na zadarskom području, ali planiramo i nacionalnu prisutnost. Trenutno smo u poslu tri partnera, uz niz kooperanata koji odrađuju pripremu materijala. Korisnici su nam uglavnom investitori u luksuznije turističke i stambene objekte, ali je sve više i obiteljskih kuća koje se odlučuju na staklene ograde na balkonima ili unutar same kuće!, kaže Perišić. Dodaje da često nastupaju na ovakvim specijaliziranim sajmovima, kakav je i Festival poduzetništva, obrta i OPG-ova u Zadru jer im to omogućuje izravniju komunikaciju s potencijalnim  kupcima. 

Zadranima servirali 'makarone šporke'

Kuharski akademik Branko Ognjenović je i na ovom Festivalu imao je svoj tradicionalni kuharski show. Zadranima, kao i njihovim brojnim gostima, Ognjenović, i njegov mladi kolega Matko Bukovec, je pripremio "makarone šporke", odnosno tjesteninu s junećim umakom i junetinom. Kuhari iz konzultantske tvrtke Majstor kuhar, koja promovira zdrav način prehrane baziran na zdravim, prirodnim i domaćim proizvodima, pojašnjavaju da se radi o tradicionalnom dalmatinskom ljetnom jelu koje se bazira na junećem umaku, brojnom povrću te neizostavnom maslinovom ulju. Zanimljivost je da je Ognjenović pripremao ovo jelo u zadarskoj socijalnoj ustanovi Dom sv. Frane koja se brine za odrasle i nemoćne, a tom prigodom je Ognjenović dao nekoliko korisnih savjeta tamošnjim kuharicama, a istodobno i donirao 50 porcija makarona šporkih njihovim štićenicima. Koristan savjet kuharicama u socijalnom domu je zasigurno mogao dati i Matko Bukovec koji je šest mjeseci, tijekom turističke sezone, proveo u jednom elitnom restoranu na Palmižani te spremao delicije za mnoge slavne goste na jahtama, a posebno su mu u sjećanju ostali dečki iz benda U2. Poznati kuharski dvojac je najavio i svoj sljedeći show u petak u Zaprešiću gdje će priprematisvoje najdraže jelo – krpice s zeljem i pečenjem.

Komentirajte prvi

New Report

Close