Sa sjecišta mladih, akademije i industrije vidimo da će tvrtke biti još gladnije radnika

Autor: Poslovni dnevnik , 29. studeni 2018. u 21:59
Iva Gospodnetić, voditeljica Centra karijera Fakulteta elektrotehnike i računarstva/ Anto Magzan/PIXSELL

Iva Gospodnetić, voditeljica Centra karijera Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Preplavljeni smo informacijama o iseljavanju mladih i sve lošijem stanju u državi do te mjere da se pitamo je li to jedina stvarnost i možemo li očekivati išta bolje u skorije vrijeme.

Biti dijelom sjecišta mladih stručnjaka, akademske zajednice i industrije, odnosno raditi u Centru karijera Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Sveučilišta u Zagrebu, pruža poseban pogled na sve tri skupine.  Tijekom cijele godine pratili smo trend rasta potreba i interesa poslodavaca za našim studentima, odnosno, općenito, mladim inženjerkama i inženjerima.  Ta potreba je logična s obzirom na kontinuiran rast IT industrije i očekivano je da će se ona u sljedećoj godini nastaviti. Poduzeća će u 2019. godini biti sve gladnija novih djelatnika i tu potrebu neće biti nimalo lako zadovoljiti.

Konkurencija je opasna s obzirom na to da poslodavci u Hrvatskoj ne konkuriraju samo jedni drugima, već se zapravo bore na svjetskom tržištu. Primijetili smo da naša poduzeća nastoje pratiti trendove kada su u pitanju uvjeti koje pružaju svojim djelatnicima, što smatram posebno vrijednim, no treba biti na umu da im je katkada teško biti u korak s velikim internacionalnim kompanijama, ne samo po pitanju uvjeta, već nekad i zbog atraktivnosti poslova koje nude. 

U zadnjih nekoliko godina imali smo priliku svjedočiti stvaranju novih poduzeća u granama industrije koje dosad nisu bili zastupljene u Hrvatskoj ili užoj regiji, poput onih koji su specijalizirani za robotiku, računalni vid ili pak računalne igre.  Očekujemo da će takvih inicijativa biti sve više u nadolazećem razdoblju, što je jako važno i za naše studente jer im pruža mogućnost da karijeru u nišnim zanimanjima potraže i u Hrvatskoj.  Uz otvaranje novih hrvatskih poduzeća, primijetili smo i blagi porast interesa inozemnih kompanija za otvaranjem podružnica u Hrvatskoj u kojima bi radili primarno razvojni timovi.

Kao jedan od ključnih razloga navode kvalitetan i dobro obrazovan kadar, no ističu da otegotnu okolnost svakako predstavlja dugotrajan i kompleksan proces koji trebaju proći kako bi to realizirali.  U kontekstu sve većih potreba tržišta, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Sveučilišta u Zagrebu je spreman novi program koji će se uskoro početi provoditi i na engleskom jeziku. S obzirom na to da već imamo velik interes studenata iz inozemstva, očekujemo da ćemo studijem na engleskom jeziku pozitivno djelovati na zadovoljavanje potreba poslodavaca za kvalitetnim kadrom kompetentnih mladih stručnjaka.

Komentirajte prvi

New Report

Close