‘Robu je lako prodati, ali naplatiti…’

Autor: Tomislav Hrastovčak , 04. ožujak 2013. u 14:05
Dario i Milena Kelemin (FOTO: Pixsell)

“Pregovaramo oko mjenica s pojedinim trgovačkim lancima. Stresno je dogovaranje s dužnicima, a ponekad ima i onih bezobraznih.”

Nastavljamo priču o susretu zajedničkom susretu finalista 'Poslovanja na kvadrat' s Goranom Blagusom i Filipom Jelićem u Zagrebu. Podsjetimo, predstavnici triju tvrtki održali su zajednički susret sa stručnjacima kako bi utvrdili dokle su stigli i kakvi su im daljnji planovi u poslovanju, te su primili korisne savjete od strane naših stručnjaka.

Nakon što je varaždinski Evenio izložio svoju priču, na red je došlo i Pčelarstvo Daruvar, koje se bavi proizvodnjom meda i suvenira. Vlasnici daruvarske tvrtke Milena i Dario Kelemin ponovno su istaknuli problem naplate. "Nastojimo naplatiti neka potraživanja. Općenito, robu lako prodamo, ali teže ju je naplatiti", kaže Dario.

"Pregovaramo oko mjenica s pojedinim trgovačkim lancima. Stresno je dogovaranje s dužnicima", priznaje Milena, dodajući kako dužnike svaki dan zovu telefonom i da ponekad ima i onih "bezobraznih". "Takve uputimo odvjetniku. Treba to podvući, stvarno nema smisla", ističe.

Keleminovi su naveli i kako im je sada velika briga uvođenje fiskalnih kasa, koje moraju imati do početka travnja, a potrebno im ih je 10 komada.  Što se poslovnih planova tiče, razmišljaju o širenju prodajnih mjesta. "Ako širite prodajnu mrežu nećete si moći dopustiti puno prodajnih mjesta koja loše posluju", upozorio ih je Filip Jelić. Financijski stručnjak također im je savjetovao da počnu pratiti profitabilnost po prodajnom mjestu, a u budućnosti po grupama artikala.

Milena i Dario kažu i kako su kontaktirali Hrvatsku gospodarsku komoru (HGK), što im je Blagus ranije savjetovao, s ciljem da im pomogne u nastupu na inozemnom tržištu. Iz HGK je pritom stigao zanimljiv prijedlog. "Njihova je ideja da se pojavimo u Moskvi na sajmu, ali nismo sigurno imamo li dovoljno proizvoda za to", kaže Milena, dodavši da se još dvoume. "Možda je bolje držati se u domaćem okruženju", smatra Dario.

Business coach međutim smatra kako sajam nije loša ideja, rekavši da bi na njihovom mjestu išao. "Razmislite o Rusiji, premda je to veliki zalogaj", kazao je Goran Blagus, istaknuvši kako su Rusi "razmaženi potrošači".

Što se tiče ostalih planova, iz Pčelarstva namjeravaju unaprijediti svoju službenu web stranicu i pritom traže profesionalnu tvrtku. Također, traje potraga za novim zaposlenikom u uredu, za što su se obratili za pomoć tvrtki Adecco.

Istovremeno, poslali su oglas na Hrvatski zavod za zapošljavanje i već im se javilo nekoliko zainteresiranih kandidata. Posvetili su se i izradi kataloga proizvoda, a radi se i na velikom projektu izgradnje nove proizvodne hale, što su istaknuli kao veliku želju još pri prvom susretu sa stručnjacima. 

Uskoro čitajte i kako se odvijaju stvari  s obrtom SF klima, grijanje.

Pogledajte sve videopriloge o natječaju 'Poslovanje na kvadrat'!

Pročitajte više o natječaju 'Poslovanje na kvadrat'!

Pratite našu specijal-rubriku 'Poslovanje na kvadrat'!

Tko je Goran Blagus?

Tko je Filip Jelić?

Komentirajte prvi

New Report

Close