Prosperitet cijelog hrvatskog društva treba učiniti održivim na duže staze

Autor: Poslovni dnevnik , 29. studeni 2018. u 21:59
Christoph Schoefboeck, predsjednik Uprave Erste&Steiermärkische Bank

Christoph Schoefboeck, predsjednik Uprave Erste&Steiermärkische Bank.

Ekonomski bi trendovi u idućoj trebali ostati stabilni, a stopu rasta BDP-a vidimo na razini od 2,7 posto.

Očekujemo zadržavanje pozitivnih kretanja domaće potražnje, uz stabilan rast osobne potrošnje. Nadamo se i većem doprinosu investicijske aktivnosti, čija je dinamika tijekom 2018. bila relativno usporena. Uz stabilne trendove inozemne potražnje, određeni se rizici na strani robnog izvoza mogu pojaviti u kontekstu potencijalnog usporavanja globalnog rasta, kao i rasta glavnih izvoznih tržišta. Također, pritisak domaće potražnje na uvoznu stranu sugerira nastavak blagog negativnog utjecaja neto izvoza na ukupnu stopu rasta. 

Pozitivnim ocjenjujemo zadržavanje pozitivnih trendova na strani fiskalne konsolidacije, kao i daljnje najave hrvatskog puta prema eurozoni, posebno u kontekstu jačeg uključivanja u prostor europskih integracija, dugoročne stabilnosti gospodarstva te smanjenja valutnog rizika za građane i tvrtke. Međutim, bitno je istaknuti da uvođenje eura nije i ne treba biti svrha samo sebi, već mora biti u funkciji jačanja prosperiteta društva u cjelini.

U tom smislu  još važnijim postaju provođenje istinskih strukturnih reformi, pronalaženje adekvatnog odgovora na problem iseljavanja, jačanje pravne i političke stabilnosti te veća razina investicijske sigurnosti. Za očekivati je i da će rezultati EU izbora, polovicom iduće godine, jasnije definirati smjer budućih političkih i ekonomskih trendova na europskoj razini, što će imati utjecaj i na hrvatsko gospodarstvo. Promjene u očekivanjima klijenata, posebno tzv. milenijalaca, snažan iskorak prema digitalnoj sferi te brzina i izražen fokus na daljnji razvoj mobilnih usluga, obilježja su koja će karakterizirati bankarsko tržište u budućnosti.

Iako smo već u ovoj godini bili svjedoci konkretnih odgovora banaka i kartičnih kuća na rastuće izazove digitalizacije,  ubrzavanje tzv. time-to-marketa, češće promjene i prilagodbe postojećih proizvoda, odnosno svojevrsna obuhvatna digitalna transformacija poslovanja svoj će proces nastaviti i u idućoj godini, i to ubrzanom dinamikom. Stabilnost i adekvatna kapitaliziranost hrvatskog bankarskog i financijskog sustava ulijeva povjerenje i predstavlja snažnu okosnicu razvoja potencijala hrvatskog gospodarstva u budućnosti.

U tom, ali ne samo u tom segmentu, Hrvatska posjeduje određene komparativne prednosti, što pruža kvalitetnu priliku za njezino daljnje pozicioniranje u regionalnom kontekstu. Naravno, uz kontinuirani fokus na vlastitu domaću zadaću i provedbu reformi koje će prosperitet hrvatskog društva učiniti održivim na duže staze. 

Komentirajte prvi

New Report

Close