‘Proračun za male, EU novac srednjima’

Autor: Darko Bičak , 24. veljača 2016. u 22:00
Dragutin Ranogajec (HOK) i ministar Darko Horvat na sajmu u Münchenu

Ministar obrta na sajmu u Münchenu.

Svaka ovakva manifestacija koja pomaže promociji obrtništva i malog poduzetništva je prioritetna od prvog dana mojeg mandata i nastojat ću osobno biti potpora poduzetnicima na ovakvim događanjima, rekao je Darko Horvat, ministar poduzetništva i obrta, na otvaranju Međunarodnog sajma obrtništva (IHM) u srijedu u Münchenu.

Riječ je o najvećem svjetskom sajmu obrtništva koji je ove godine okupio oko 1100 izlagača iz 60-ak zemalja. U organizaciji Hrvatske obrtničke komore (HOK) predstavlja se i 27 izlagača iz Hrvatske. Horvat je najavio da će se potpore iz državnog proračuna uglavnom odnositi na mikro i male poduzetnike, a oni srednji i veliki će biti upućivani na sredstva iz EU fondova. Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-a, ponovio je da je hrvatsko obrtništvo u velikim problemima, a prvi korak za poboljšanje bi trebao biti bolji zakonodavni okvir. Horvat i Ranogajec su složni da se pod hitno mora poboljšati sustav obrazovanja obrtnika, a Bavarska je istaknuta kao primjer koji treba slijediti.

U München su prvi put došle i dvije hrvatske tvrtke, Zoma prozori i vrata iz Siska te bjelovarska MGV Vedriš. Zoma se bavi proizvodnjom stolarije, uglavnom od PVC-a. Kako objašnjava vlasnik Zoran Ciglar, zapošljavaju 30-ak ljudi, glavno tržište im je Hrvatska, krenuli su s isporukama za Austriju i Sloveniju. MGV Vedriš bavi se proizvodnjom elektroopreme i dijelova za gromobrane, orijentiran je na domaće tržište, a u Njemačkoj bi željeli pronaći strateškog trgovačkog partnera. 

Komentirajte prvi

New Report

Close