Od obrta do jednog od vodećih proizvođača plastične ambalaže kojem tržište nije problem

Autor: Darko Bičak , 21. rujan 2015. u 12:23
Irena Gec Andlar, suvlasnica i direktorica tvrtke Gec/Nel Pavletić/PIXSELL

Protiv konkurencije i uvoza bore se, ponajprije, dobrim odnosima s kupcima i kvalitetom proizvoda.

Tvrtka Gec iz Čabra, jedan od vodećih proizvođača plastične ambalaže na hrvatskom tržištu, uspješno se bori s konkurencijom većih kompanija i uvozom.

Kako objašnjava direktorica Irena Gec Andlar, najveći dio proizvoda plasiraju na hrvatsko tržište, riječ je o oko 90 posto ukupne realizacije, dok se za plasman na vanjsko tržište spremaju postupno.  

 

90posto

ukupne proizvodnje ambalaže plasiraju u Hrvatskoj

Polietilenski proizvodi
"Konstantno bilježimo pozitivne financijske rezultate upravo zato što njegujemo odnose s našim kupcima, vjerujemo u dugoročne kvalitetne odnose a ne u 'one-stop-shop' kupnje", kaže Gec Andlar. Tvrtka ima 15-ak zaposlenih, a prihod joj se kreće na razini od nešto manje od 30 milijuna kuna godišnje. Njihov glavni asortiman su PELD vrećice i folije, odnosno vrećice i folije izrađene od polietilena niske gustoće. Najveći kupci su im proizvođači mlijeka, pića, mesa i građevinskoga materijala.

"Prodaja vrećica, kao i svega ostalog, na našem tržištu uvijek ima određenih problema kao što su jaka inozemna konkurencija, koja svojim obujmom proizvodnje može dodatno snižavati cijene proizvoda. Nekvalitetni proizvodi sa stranih tržišta kod nas se dobro prodaju isključivo zbog cijene, dok ljudi, kao i kod većine stvari, zanemaruju kvalitetu proizvoda", navodi direktorica Geca. Regulativu Europske unije za smanjenje uporabe vrećica tanjih od 40 ili 50 mikrona u riječkoj tvrtki ne vide kao izrazitu prijetnju svom poslovanju zato što se debljine takvih vrećica odnose ponajprije na vrećice izrađene od polietilena visoke gustoće s kojim oni ne rade.

"Smanjena uporaba tanjih vrećica imat će dvije posljedice: njihovi proizvođači morat će tražiti nove načine prodaje ili će se i oni morati preorijentirati na nešto deblje vrećice, čime se povećava trošak proizvodnje. Druga posljedica je smanjenje zagađenja okoliša i kvalitetniji suživot s prirodom", kažu u Gecu. 

Tradicija obiteljskog obrta
Sama tvrtka nastala je 1990. godine na temeljima obrta za preradu plastike i metala koji su Emil i Jelena Gec pokrenuli 70-ih godina. Tijekom godina ulagano je u inovacije te su sagrađene četiri hale. Prije četiri godine na krovove su instalirali solarnu elektranu snage 20 kW iz koje dobivaju struju za proces proizvodnje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close