Novoj generaciji studenata nudi se praksa u KONGSBERG-u i posao u Đuri Đakoviću

Autor: Objava za medije , 12. ožujak 2014. u 12:24
Press foto

Uspješan projekt provodi se već treću godinu.

Đuro Đaković grupa i društvo Kongsberg Protech Systems iz Norveške u suradnji s Norveškim sveučilištem znanosti i tehnologije (NTNU) iz Trondheima treću godinu zaredom traže najbolje studente fakulteta tehničkih smjerova. U sklopu procesa objavljen je novi natječaj za stipendiste na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje (FSB) i Strojarskom fakultetu u Slavonskom Brodu. Na predstavljanju ovogodišnjeg natječaja za stipendiranje koje se pred mnogobrojnim zainteresiranim studentima održalo danas na Strojarskom fakultetu u Slavonskom Brodu, bili su predstavnici obiju kompanija i dvije dosadašnje generacije stipendista. U petak, 14. ožujka održat će se prezentacija za studente na zagrebačkom FSB-u.

Ovaj program stipendiranja jedinstven je po tome što uz izdašne stipendije, izvrsnim studentima omogućuje i pohađanje nastavnog semestra na prestižnom norveškom sveučilištu te obavljanje stručne prakse u globalnoj, visoko tehnološkoj tvrtki KONGSBERG. Također, nakon stjecanja neprocjenjivog akademskog i profesionalnog iskustva u Norveškoj, stipendiste čeka osigurano primjereno radno mjesto u Đuro Đaković grupi.

„Uspješan projekt započet prije dvije godine nastavljamo i dalje. Izvrsnim studentima nudimo mogućnost stjecanja dodatnog teoretskog znanja na jednom od najprestižnijih tehničkih sveučilišta u Europi te praksu u jednom od najznačajnijih tehnoloških inovatora u sektoru, Kongsberg Protech Systemsu. Đuro Đaković na ovaj način osposobljava visokokvalificirane kadrove s kojima namjerava graditi budućnost kompanije te širiti svoje poslovanje na tehnološki inovativne proizvode. Nakon iskustava s NTNU-a i iz Kongsberg Protech Systemsa naši budući kolege stekli su dodatna znanja i upoznali se s načinom rada u jednoj od najnaprednijih svjetskih tehnoloških kompanija svijeta, što će im omogućiti da nam pomognu u misiji transformacije Đure Đakovića u visokotehnološku kompaniju“, izjavio je Tomislav Mazal, član Uprave Đuro Đaković grupe.

„Ovaj projekt zorno prikazuje smjer kojim Đuro Đaković namjerava ići. Izuzetno smo ponosni što možemo ovaj projekt razvijati zajedno s kompanijom koja iduće godine slavi 200-godišnjicu postojanja, a trenutno predstavlja sam vrh svjetske inovativnosti i tehnološke naprednosti u strojarstvu. Kongsberg je pokazao da se može uspjeti u onome čemu Đuro Đaković teži – nasloniti se na tradiciju a istodobno stvarati najmodernije visokotehnološke proizvode“, zaključio je Darko Grbac, izvršni direktor divizije Obrana u Đuri Đakoviću.

Ovogodišnji dobitnici stipendija imat će priliku završavanja jesenskog semestra (ak. god. 2014/2015) na Sveučilištu u Trondheimu, nakon čega se vraćaju na matični fakultet i završavaju svoj studij. Nakon stjecanja diplome, šest mjeseci će raditi u elitnom društvu inženjera KONGSBERG-a, poslovnog partnera Đure Đakovića koji radi u 25 zemalja svijeta i ima gotovo 7000 zaposlenih. Po povratku iz Norveške dolaze u Đuro Đaković grupu.

Dvoje prošlogodišnjih dobitnika stipendija Dino Bučević-Keran i Marko Knežević upravo su se vratili u Hrvatsku nakon završenog semestra na NTNU. Oni su podijelili svoja pozitivna iskustva iz Norveške te su potaknuli kolege da se prijave na program stipendiranja. Posebnu pozornost okupljenih privuklo je izlaganje Brune Pešeca, koji se vratio s prakse iz Kongsberg Protech Systemsa i podijelio svoja iskustva sa studentima. Na zagrebačkom predstavljanju u petak studentima će se obratiti i Henrik Ofstad, veleposlanik Kraljevine Norveške u Hrvatskoj, a svoja iskustva prenijet će prošlogodišnji stipendist Filip Lukač te Krunoslav Holjevac, stipendist prve generacije.

NTNU je drugo sveučilište po veličini i prvo po izvrsnosti u tehničkih studijima u Norveškoj, s ukupno 7 fakulteta i kampusa na kojima studira više od 20 tisuća studenata iz cijeloga svijeta.

„Ponosni smo što sudjelujemo u ovom programu. Za obje kompanije iznimno je važno privući i zaposliti najbolje stručnjake, a ovaj program stažiranja upravo to i omogućuje. I studenti i kompanije dobivaju jedinstvenu priliku za stjecanjem dodatnih znanja i stručnosti koje će u narednim godinama doprinijeti razvoju industrije i naše suradnje“, izjavila je Gro Langaas Jensen, viša savjetnica za ljudske potencijale Kongsberg Protech Systemsa.

Studenti u Zagrebu i Slavonskom Brodu se i ove godine natječu za stipendije u iznosu od 60.000 norveških kruna koje pokrivaju troškove puta i smještaja u Norveškoj, troškove prehrane, boravišne dozvole te džeparca. Po povratku u Hrvatsku, studenti će dobiti još ukupno 19.000 kuna stipendije do kraja studija.

Natječaj za studente je otvoren do 15. travnja 2014.

Komentirajte prvi

New Report

Close