Kuriju novcem EU uredili u hotel

Troškovi obnove kurije Janković iznosili su desetak milijuna kuna Troškovi obnove kurije Janković iznosili su desetak milijuna kuna

Objektom upravlja trgovačko društvo Terra Slavonica, čiji je osnivač Županija. Hotel ima 18 soba, konferencijsku dvoranu...

Kurija Janković u selu Kapela Dvor nedaleko od Virovitice, sagrađena početkom 19. stoljeća, obnovljena je zahvaljujući fondovima Europske unije. Troškovi obnove, rekonstrukcije i opremanja iznosili su približno deset milijuna kuna.

Kurija je kontinuirano imala namjenu, u jednom razdoblju bila je škola za djecu iz obližnjih sela, a danas, nakon obnove, postala je hotel. Priča je počela kad je Virovitičko-podravska županija 2012. kupila kuriju i odlučila se na obnovu novcem europskih fondova 2013.-2020.  Paralelno s obnovom, tijekom 2014. u toj županiji  provedena su dva projekta usmjerena na razvoj cikloturističke ponude. Projekti Doživite i uživajte u Dravskoj nizini biciklom (Drava4Enjoy) i Razvoj biciklističkih ruta u svrhu promocije biciklističkog turizma na području Somogy županije i Virovitičko-podravske županije (Bicycle routes along Drava), čiji su inicijatori i nositelji bili Virovitičko-podravska županija i Mađarske vode Južnog Zadunavlja, a partneri u realizaciji Vidra, agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, Hrvatske vode Osijek te Županija Somogy i Grad Szentlorinc iz Mađarske.

Projekti su sufinancirani iz IPA prekograničnog programa Mađarska - Hrvatska 2007.-2013., a njihova je ukupna vrijednost 3.850.164 eura, od čega je 2.080.100 eura utrošeno za njihovu realizaciju na području Virovitičko-podravske županije. Realizacija projekata u toj županiji rezultirala je uspostavom mreže od 535 km označenih biciklističkih staza koje su podijeljene u 13 tematskih ruta. Dio tih ruta odnosi se na fizički nastavak dviju poznatih međunarodnih biciklističkih ruta, Dravska i EuroVelo 13, Ruta željezne zavjese u dužini od 111 km. Realizacijom projekata potpuno je obnovljena i kurija Janković, a radove na obnovi i rekonstrukciji građevine izvela je tvrtka Cip iz Virovitice.

"Virovitičko-podravska županija ugovorom je objekt povjerila na upravljanje trgovačkom društvu Terra Slavonica, čiji je i osnivač. Od 13. svibnja 2016., temeljem privremenog rješenja o kategorizaciji, objekt posluje pod nazivom Hotel Kurija Janković, a cilj je u najkraćem vremenu ispuniti dodatne uvjete za kategoriju hotel baština i četiri zvjezdice. Hotel trenutačno raspolaže sa 18 komfornih dvokrevetnih soba, a gostima su na raspolaganju caffe bar, restoran, soba za sastanke, konferencijska dvorana i suvenirnica", objasnila nam je Martina Jakelić, direktorica turističkog ureda Virovitičko-podravske županije.

Unutarnje opremanje hotela izvela je tvrtka Toka promet iz Iloka, a planira se i dodatno obogaćivanje ponude hotela. Prve goste hotel je primio 16. svibnja, a kako u toj županiji posluje samo 38 smještajnih objekata, hotel ima svijetlu budućnost. "Proširenje predviđa vinski bar s ponudom vina vinogorja Virovitičko-podravske županije i vrt leptira sa šetnicom u dijelu perivoja, wellness te sadržaje za cikloturiste, poput spremišta i radionice za bicikle", najavljuje Martina Jakelić. 

Komentari (1)
 • miami
  miami 17:33 27.7.2016.

  Privatnik ne može dobiti novac za uređenje zaštićenih objekata .

  Županije JAČAJU. Mora se nahraniti sav birokratki aparat koji je na njihovo Proračunu.
  Obnavljaju objekte državnim novcem - a onda DAJU U ZAKUP - na dogovorene načine i cijene
  po dogovoru …….kome i kako…….provjerite širom Hrvatske.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!