Kako komentirate podatke o najdužem rastu potrošnje od 2007.godine?

Autor: Marta Duić , 05. svibanj 2015. u 22:00
Dragan Munjiza, konzultant

Dragan Munjiza taj podatak vidi kao iznimno dobru vijest.

To se može komentirati samo pozitivno, nikako drugačije, riječ je o iznimno dobroj vijesti.

Sjajno je što je potrošnja u rastu, naravno za sve nas u Hrvatskoj je bolje da ona raste nego da pada ili stagnira. Ipak, ovdje je bitna i struktura rasta te potrošnje koja je u porastu, a podaci Državnog zavoda za statistiku nisu dovoljno detaljni. Ne možemo sa sigurnošću reći je li u pitanju maloprodajni rast, rast u trgovini automobilima ili nešto treće. Većinom je to potrošnja koja neme veze s maloprodajnom trgovinom, ali dok detaljniji podaci ne budu poznati ne možemo znati.

Što je razlog tog pozitivnog trenda koji traje osam uzastopnih mjeseci?
Dijelom je razlog to što je kod nas potrošnja toliko nisko pala, da nije moglo niže od toga. Trgovci su se prilagodili krizi i snizili cijene, a uvodili su i sve više akcijskih ponuda za kupce. Još jedan faktor koji je na to utjecao je i činjenica da je donedavno cijena benzina bila nevjerojatno niska, no nažalost to više nije slučaj. Svi smo svjesni da izdaci za benzin čine veći dio budžeta mnogih kućanstava danas, a uštede zbog tih cijena bile su dosta visoke i mogle su se trošiti na druge stvari i potrebe. 

Hoće li se ovaj trend rasta nastaviti? Kako ga možemo dodatno potaknuti? 
Potrošnja je značajno pala u odnosu na vrijeme prije krize, a taj trend bi se mogao nastaviti iz više razloga. Svakako bi tome mogli pridonijeti trgovci sa svojim ponudama za kupce. Osobna potrošnja danas je postala važna i Vladi tako da će nove mjere zasigurno pomoći daljnjem rastu. Dio zasluga možemo pripisati i turistima i turističkoj sezoni koja se bliži i tijekom koje potrošnja raste. Općenito, bolji uvjeti i niže cijene automatski će dovesti i do veće potrošnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close