Je li Program ruralnog razvoja u interesu svih hrvatskih poljoprivrednika?

Autor: Marta Duić , 27. siječanj 2015. u 17:33
Kristijan Mavrek, Kaja consulting

Kristijan Mavrek smatra da program ruralnog razvoja nije u interesu svih jer je načinjen u zadnji čas.

Nešto što je napravljeno u zadnji čas teško da može zastupati interesu sviju. Riječ je o Progamu koji je "sklepan" na brzinu zato i jest takav kakav jest.

Činjenica da je objavljen samo 7 do 10 dana prije početaka mnogih natječaja dokazuje kako je finaliziran i kako je izašao u javnost zadnji čas. U kolovozu smo imali radnu verziju koja je bila prilično drugačija od ove. Ovo što danas imamo na raspolaganju i što se nalazi u rukama poljoprivrednika u disproporciji je s radnom verzijom iz kolovoza. 

Odgovaraju li financijski uvjeti svim poljoprivrednicima? 
Kad bih išao u analizu pokazao bih vam koliko je uvjeta loše u ovom Programu. Mali poljoprivrednici i obiteljska poljoprivredna gospodarstva ispadaju iz igre. Na predstavljanju je ministar Jakovina rekao da će se oni moći natjecati unutar mjere VI., a ako je suditi po svemu do sada, tko zna kad će i ta mjera biti aktivna. Kad natječaji budu raspisani imat ćemo samo 60 dana za prikupljanje svih dozvola, od zaštite okoliša, do veterinarskih, a to se moglo olakšati. Natječaji se zatvaraju krajem ožujka, a mnogi nisu financijski zatvorili 2014. godinu i sad će se sve raditi na brzinu kako bi mogli ući u natječaje. Zbog toga, kao i zbog niza čimbenika koji su poljoprivrednike bacili u "rikverc" mnogi će na ovim natječajima biti odbijeni. 

Koliko je realno vjerovati da će Program u cijelosti zaživjeti ove godine?
Vjerujem da je to moguće, ali trebamo svi imati na umu da je sve vezano uz taj Program u zakašnjenju. Godina 2014. je u cijelosti izgubljena, a kako se čini tako će biti i s ovom godinom. Ako Program bude prihvaćen, novac će eventualno stići krajem godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close