Istraživačkim tvrtkama po 1,5 mil. kuna

Autor: Darko Bičak , 12. siječanj 2016. u 15:21
Ministar Gordan Maras i Darko Liović, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a/GORAN STANZL/PIXSELL

Unatoč tehničkom mandatu Vlade, u HAMAG-BICRO-u ističu da da njihove aktivnosti potpore gospodarstvu idu nesmetano.

Iako je hrvatska Vlada u tehničkom mandatu, poslovi vezani za fondove Europske unije obavljaju se normalno, poručuju iz Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO).

Ova Agencija u 2016. sustavno i strateški nastavlja provoditi programe za poticanje malog gospodarstva (MSP) i razvoja poduzetništva u Hrvatskoj. Mandat Uprave, a time i njene aktivnosti, odvijaju se nesmetano, sukladno odlukama Upravnog odbora Agencije. Poduzetnicima su trenutno na raspolaganju jamstveni programi, aktualni natječaji programa Eurostars 2, Europske poduzetničke mreže te projekt Univerzijada. Isto tako, u sklopu ESI fondova, HAMAG-BICRO obavlja sve funkcije Posredničkog tijela razine 2, posebno praćenje provedbe projekata koji se ugovaraju iz trenutno četiri otvorena poziva za dostavu projektnih prijava , ističu u HAMAG-BICRO-u.

Naime, agencija je u ponedjeljak objavila poziv za prijavu međunarodnih suradničkih projekata u program Eurostars 2, namijenjen tvrtkama koje se bave istraživanjem i razvojem. Programom Eurostars potiču se mala i srednja poduzeća na suradnju s međunarodnim partnerima u pokretanju istraživačko-razvojnih aktivnosti. Cilj programa je potaknuti tvrtke na ulaganje u aktivnosti istraživanja i razvoja te na taj način jačati njihov inovacijski kapacitet, potaknuti međunarodnu suradnju poduzetnika i stvoriti temelje za međunarodni tržišni plasman.

Osnovni kriterij je sudjelovanje minimalno dvije zemlje članice u projektu. Kako ističu u Agenciji, u svrhu olakšanja procesa ulaska u program, ove godine uvedena je mogućnost predaje online pretprijave HAMAG-BICRO-u, nakon čega će natjecatelji dobiti savjetodavne povratne informacije o svojoj pretprijavi te mogućnost uklanjanja eventualnih uočenih nedostataka. Rok za popunjavanje pretprijave je 18. siječnja, a HAMAG će natjecateljima pružiti povratne informacije o pretprijavi najkasnije do  2. veljače ove godine.

Natjecatelji će potom imati dovoljno vremena unijeti eventualne izmjene u projektnoj prijavi te predati pune prijave do  18. veljače 2016. U HAMAG-u pojašnjavaju da glavni partner na projektu mora biti malo ili srednje poduzeće (MSP) koje se bavi istraživanjem i razvojem te mora provoditi najmanje 50 posto aktivnosti. Ostali partneri na projektu također moraju biti MSP. Znanstveno-istraživačke institucije mogu se uključiti u projekt kao vanjski suradnici, ali ne mogu samostalno sudjelovati u projektu. Maksimalan iznos bespovratne potpore po pojedinom projektu iznosi najviše  200.000 eura  ili  do 70 posto udjela hrvatskog partnera na projektu, ovisno o tome što je manje. Projekt može trajati najduže 36 mjeseci.      

Komentari (1)
Pogledajte sve

neka mi netko pokaze jednu SME firmui u RH koja ima R&D u punom smislu tog pojma. Kome oni dijele lovu i zasto?

New Report

Close