Hrvatska inovacija Genijator koristi se u Norveškoj

Autor: Marta Duić , 09. studeni 2016. u 22:00
Nikola Ćosić i Saša Jovanović iz tvrtke Genijator

450 izlagača iz Hrvatske i 21 zemlje svijeta predstavlja se na Velesajmu do 12. studenoga.

Na zagrebačkom Velesajmu svečano je otvorena Inova, 41. salon inovacija s međunarodnim sudjelovanjem.

Svoje je radove predstavilo 450 izlagača iz Hrvatske i 21 države svijeta. Organizatori iz Saveza inovatora Zagreba ističu da je Inova treća najstarija izložba inovacija u svijetu i druga najveća ovogodišnja izložba inovacija u Europi. Poručuju kako su inovacije temelj gospodarskog rasta i zahvalili svim izlagačima na doprinosu koji je omogućio da Zagreb bude središte inovacija. Inovator Bojan Cinotti iz Šibenika predstavio je Marine dron i istaknuo kako ovo mini plovilo može pomoći i u kriznim situacijama na moru.

"On snima s pozicija s kojih je inače nemoguće, a da pritom nije pod vodom već pliva na površini i snima, a na sebe može priključiti ne samo kameru već i boce za ronioce", pojašnjava Cinotti.  Dvojac Saša Jovanović i Nikola Ćosić objasnili su nam pak kako njihova inovacija Genijator, pročišćava unutrašnjost motora automobila od čađe i naslaga gareži. "Mi ovdje koristimo alternativni izvor energije jer se iz vode stvara plin. Prvi vidljivi benefiti nakon našeg pročišćavanja su sigurniji i mirniji rad motora i naravno manja količina ispušnih plinova", objašnjava Saša Jovanović iz tvrtke Genijator.

Želja im je da svaka stanica za tehnički pregled u ima po jedan Genijator, a osim u Hrvatskoj inovaciju su predstavili Norveškoj, a trenutno su u pregovorima i s Njemačkom. "Uređaj iznajmljujemo automehaničarima i raznim autoservisima", kaže Jovanović. 

Komentirajte prvi

New Report

Close