Lansira se paket zajmova vrijedan gotovo milijardu eura

Autor: Ana Blašković , 30. travanj 2019. u 11:58
Poljoprivrednici, posebno mladi, teže dolaze do financiranja/Fotolia

Na svaki euro banke u projektu sudjelovat će istim iznosom što će mobilizirati 2 milijarde eura u dugom roku.

Europska investicijska banka (EIB) lansirat će paket zajmova vrijedan gotovo milijardu eura namijenjenih poljoprivredu i bioekonomiji.

Isti će iznos popratiti i financijske institucije koje će sudjelovati u programu čime će se mobilizirati oko dvije milijarde eura kredita na dugi rok. Vijest je objavljena na jučerašnjoj konferenciji pod nazivom "Adresiranje volatilnosti cijena i potreba za financiranjem mladih farmera i poljoprivrede" u Bruxellesu.

Unutar tog paketa 700 milijuna eura zajmova namijenjeno je malim i srednjim tvrtkama čime će upravljati lokalne banke i leasing kompanije, a uključit će prozor od najmanje 10 posto za poljoprivrednike mlađe od 41 godine.

Shema bi trebala omogućiti mladim poduzetnicima u poljoprivredi koristi od duljih dospijeća do 15 godina kao i počeka od 5 godina. Iz EIB-a ističu da je riječ je o jednoj od najvećih inicijativa za financiranje poljoprivrede pod kišobranom te europske banke koju će nadopuniti dva 'pilot zajma'; 75 milijuna eura isključivo mladim poljoprivrednicima te 200 milijuna eura kredita za poljoprivredu i borbu protiv klimatskih promjena. 

EIB-ova inicijativa želi poduprijeti ulaganja u poljoprivredni sektor koji banke često zaobilaze zbog percepcije o visokom riziku.  Anketa među poljoprivrednicima u Europi predstavljena na briselskoj konferenciji pokazala je da poduzetnici, posebno mladi, u tom sektoru teže dolaze do financiranja nego u drugim sektorima, a njihovi se zahtjevi za kredit češće odbijaju. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ekipa molim vas za minutu vremena kako bi ispunili anketu koja će se koristiti za izradu diplomskog rada na temu “Kriptovalute”. Anketa ima samo 19 pitanja i potpuno je anonimna.
Hvala svima koji će ispuniti anketu.
Sretan praznik rada!!!

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeTJhE3VGl_GjJzFSjVN_tkEHsBlaZeu5QkqVTirWGwQG8v4w/viewform?vc=0&c=0&w=1&usp=mail_form_link

New Report

Close