Zagrebački Oktogon sljedeće godine dobiva novo ruho

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. prosinac 2014. u 11:55
Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Najviše muke u održavanju staklenog krova zadaju golubovi i krhotine fasada sa zgrada u dvorištu.

Početkom iduće godine počet će obnova Oktogona, prvenstveno staklene kupole u središtu tog prolaza.

Ni mreža ne pomaže

Grad je raspisao natječaj za izvođenje radova na tom spomeniku kulture, a procijenjeno je da će radovi koštati dva milijuna kuna. Natječaj je otvoren do 13. siječnja. Prvenstveni problem u održavanju Oktogona, a koji Grad neće uspjeti riješiti ni predviđenom rekonstrukcijom, izmet je golubova te oštećene fasade unutarnjeg dvorišta. Žičanu mrežu iznad kupole, koja skuplja spomenuto smeće, obnovit će te zadržati visokofrekventne uređaje koji tjeraju golubove. Uređaji su postavljeni 2005. godine i nisu se pokazali uspješnima, no Grad za sada nema bolje rješenje.

Sanacije betonom

Stakleni krov bit će potpuno obnovljen jer curi na svim dijelovima te će biti restaurirana oštećenja na zidovima. Oštećeni elementi bit će restaurirani ili zamijenjeni novima. Iako zaštićeno kulturno dobro, u pripremi projekta problem je Oktogon vjerno prikazati u izvornoj zamisli arhitekta Josipa pl. Vancaša iz 1899. godine jer ne postoji dokumentacija iz tog vremena. Ravnali su se informacijama iz članaka napisanih u tom vremenu. Podne pločice u dobrom su stanju i neće biti zamijenjene, no problem je u rekonstrukciji staklenih podnih panela, koji su oštećeni ili sanirani betonom.

Pet njih u središnjem dijelu Oktogona bit će zamijenjeno, kao i pet panela, od ukupno dvanaest koji se nalaze u prolazu prema Bogovićevoj ulici 7. Izvorno su ti paneli bili ostakljeni Siemensovim armiranim staklom, pri rekonstrukciji 1986. zamijenjeni su armiranobetonskim staklenim panelima. Prije sedam godina, Zavod za zaštitu spomenika kulture napravio je elaborat te je Grad na tržištu pokušao nabaviti izvorno lijevane tlačene staklene prizme tipa Luxfer/Solfag. Nisu ih uspjeli naći te će umjesto staklenih prizmi napraviti replike.

Komentirajte prvi

New Report

Close