Ovo su profili Hrvata koji trenutno kupuju stanove i kuće

Autor: Poslovni.hr , 19. studeni 2014. u 13:14
Boro Vujović, vlasnik tvrtke Opereta nekretnine. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Prema podacima portala Crozilla.com oglašavane cijene kuća tijekom listopada na mjesečnoj razini bilježe pad od 1,3 posto.

Prema podacima portala Crozilla.com oglašavane cijene kuća tijekom listopada na mjesečnoj razini bilježe pad od 1,3 posto.

Poznato je da su nekretnine na Jadranu skuplje od onih u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a podaci portala Crozilla.com pokazali su da je to „pravilo“ tijekom listopada vrijedilo i za cijene kuća. Prosječne tražene cijene kuća na kontinentalnom dijelu jedino su na području Zagreba prelazile iznos od 1000 eura po „kvadratu“, dok cijena nije prelazila tu granicu u ostalim gradovima uključenima u istraživanje portala Crozilla.com. U gradovima uz more prosječne tražene cijene „kvadrata“ kuća, s uključenom cijenom okućnice, unatoč mjesečnom padu, mahom su ostale četveroznamenkaste. 

Cijene kuća tijekom listopada

Prema podacima portala Crozilla.com tijekom listopada se u Puli za metar kvadratni kuće, s uključenom cijenom okućnice, u prosjeku tražilo 1342 eura, u Zadru 1804 eura, a u Šibeniku 1210 eura. Prosječne tražene cijene kuća u Splitu, s uključenom cijenom okućnice, unatoč najvećem mjesečnom padu cijena (-10,7 posto) iznosile su 2055 eura po metru kvadratnom. Najveći godišnji pad cijena kuća (10,2 posto) bilježi Rijeka gdje se za metar kvadratni tijekom listopada u prosjeku tražilo 1194 eura.

Na mjesečnoj razini prosječne tražene cijene kuća bilježe porast u Zagrebu (6 posto) i Zadru (2,3 posto), dok je u ostalim gradovima zabilježen pad cijena. Prosječna tražena cijena „kvadrata“ kuće, s uključenom cijenom okućnice, u Zagrebu je tijekom listopada iznosila 1249 eura. 

Cijene varaždinskih kuća, prema statistikama portala Crozilla.com, tijekom listopada bile su za 0,3 posto niže no mjesec ranije, a prosječna tražena cijena metra kvadratnog iznosila je 991 euro. Tek 539 eura za metar kvadratni kuće s uključenom cijenom okućnice tijekom listopada tražilo se u Osijeku, a taj je iznos 3,3 posto viši no lani u istom mjesecu. Cijena „kvadrata“ kuće u Sisku u prosjeku je iznosila 601 euro, što je 3,2 posto manje no mjesec ranije. Mjesečni pad cijena zabilježen je i na području Bjelovara gdje su kuće na mjesečnoj razini bile 1,4 posto jeftinije, a za metar kvadratni u prosjeku se tražilo 628 eura.

Najveća potražnja za kućama u Zagrebu

Između kuća i stanova postoje velike razlike, kako u cijeni tako i u potražnji. Od ukupnog broja oglasa objavljenih na portalu Crozilla.com tek 22,3 posto odnosi se na prodaju kuća, dok čak 49,8 posto objavljenih oglasa otpada na prodaju stanova.

Prema riječima Bore Vujovića, direktora agencije za nekretnine Opereta d.o.o., na tržištu se nalazi veći broj stanova nego kuća, no također je i puno veća potražnja za stanovima, jer su jeftiniji i prilagođeni budžetu prosječnog kupca. „Kupci kuća su obitelji koje su navikle na život u kući i nije im problem održavanje iste. Često su to povratnici koji su u inozemstvu živjeli u kući i žele zadržati komfor koji kuća pruža.“

Za kućama, koje su tijekom listopada posjetiteljima portala Crozilla.com, nakon stanova, bile drugi izbor, najveća je potražnja vladala za kućama u Zagrebu, a zatim u Zadru, Šibeniku, Splitu, Puli i Samoboru. Strani posjetitelji portala Crozilla.com najveći su interes pokazivali za montažnim kućama, prizemnicama, a zatim za „klasičnim“ kućama na području Zadarske županije, zatim Zagreba, Primorsko-goranske županije (najviše Krk), te Šibensko-kninske županije.

Boro Vujović, za portal Crozilla.com rekao je kako su tražene moderne, nove kuće, koncipirane kao jedna uporabna cjelina, namijenjene za život jedne obitelji, površine oko 200 metara kvadratnih, a većom okućnicom, ukupne cijene do 300 000 eura.

Komentari (5)
Pogledajte sve


Hmm… ali jedno je tražena cijena a drugo dobivena.
Tj. ja mogu tražiti milijardu € po kvadratu i baš me zanima za koliko bih digao prosjek 🙂

Ovo bi bilo interesantno testirati. Predlažem na http://www.RealEstateCroatia.com . Tamo su cijene u realnom vremenu. Nema ograničenja na iznos cijene. A bilo bi zanimljivo i objaviti rezultate takvog eksperimenta. Evo statistike
http://www.realestatecroatia.com/hrv/statistika.asp

kada nemaš posla onda blebećeš o onom što bi volio da je!!!!!!!svaka cijena iznad 1000 eura je utopija i misaona imenica ( osim vrhunskih lokacija i opremljenosti ali nažalost svaki prodavaoc misli da je to njegova nekretnina, pa čak i Prečko, i još gora pri***dina! )

Ma pricaju bajke , evo opet izasla vijest da se gradani razduzuju , cijene ce jos dole

Hmm… ali jedno je tražena cijena a drugo dobivena.
Tj. ja mogu tražiti milijardu € po kvadratu i baš me zanima za koliko bih digao prosjek 🙂

New Report

Close