Nekretnine u Londonu nikad skuplje

Autor: Tomislav Pili , 29. studeni 2017. u 14:20
Godišnji rast od tri posto/FOTOLIA

Prosječni Londončanin trenutno za stan mora izdvojiti 14,5 godišnjih plaća.

Stambene nekretnine u Londonu trenutno su najmanje priuštive u povijesti, unatoč usporavanju rasta cijena i vladinih napora da snizi troškove za Londončane koji prvi puta kupuju stan.

Prema istraživanju Hometracka koje u utorak prenosi Bloomberg, za stan prosječan Londončanin sada mora izdvojiti 14,5 godišnjih plaća.

Naime, cijene stanova i kuća godišnje su porasle tri posto, pokazuju podaci za listopad, na prosječnih 496.000 funti (4,2 milijuna kuna). Time je rast cijena prepolovljen jer je u istom lanjskom trazdoblju godišnji skok iznosio 7,7 posto, uslijed velike potražnje domaćih kupaca i stranih investitora. Unatoč usporavanju, prosječna cijena stambene nekretnine za kupca koji se prvi puta "kući" veća je 66 posto nego 2012. godine.

"Nepriuštivost u Londonu dosegla je rekordno visoku razinu", komentirao je Richard Donnell, direktor istraživanja Hometracka. "Jaz između prosječne plaće i cijena nekretnina u prijestolnici nikada nije bio veći", dodao je Donnell. Prema mišljenju analitičara Hometracka, cijene stanova u Londonu nastavit će usporavati kako bi se ponuda uravnotežila s cijenama koje su kupci spremni platiti. No, zato stanovnike gradova u provinciji očekuju sve skuplje nekretnine. Podaci pokazuju da je u listopadu najbrži rast cijena – viši od sedam posto – zabilježen u Manchesteru i Birminghamu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close