Gordon: Hrvatska je istinski lider u regiji

Autor: Poslovni.hr , 07. srpanj 2012. u 11:35

Hrvatska je istinski lider u regiji, a SAD je i dalje čvrsto predan da se cijela regija integrira u Europu, izjavio je pomoćnik američke državne tajnice za europske i euroazijske poslove Philip Gordon u subotu, drugog dana međunarodne konferencije “Croatia summit 2012” koja se održava u Dubrovniku.



Croatia summit 2012 / PXL

“Hrvatska je istinski lider u regiji i nadam se da će i dalje jačati vladavinu prava te nastaviti borbu protiv korupcije”, kazao je Gordon. Također je ukazao na važnost gospodarskih pitanja i pozvao vlasti na poticanje investicijske klime. U svom govoru Gordon je poručio da će SAD i dalje raditi na tome da se cijela regija integrira u Europu.

“Čelnici zemalja će morati još više zapeti kako Balkan ne bi nestao s radarskih ekrana”, kazao je Gordon, priznavši međutim napredak u brojnim područjima. “Euroatlantske integracije su moguće za sve zemlje zapadnog Balkana….i usprkoz zamoru, EU vrata ostavlja otvorenima”, dodao je Gordon.

Ponovio je riječi svoje šefice, državne tajnice Hillary Clinton, da vrata NATO-a također moraju ostati otvorenima, kao što je posljednjih dana tijekom boravka u Zagrebu i na dubrovačkom summitu opetovano isticao glavni tajnik Saveza Anders Fogh Rasmussen.

Gordon se dotaknuo i pitanja odnosa Srbije i Kosova i kazao da SAD očekuje normaliziranje odnosa između dviju zemalja. Prema njegovim riječima, od Srbije se ne očekuje da u ovoj fazi prizna Kosovo, ali će svakako morati prihvatiti činjenicu postojanja suverenog i neovisnog Kosova unutar sadašnjih granica.

“Ni mi niti EU od Srbije ne očekujemo da u ovoj fazi prizna Kosovo. Ona to neće učiniti. Međutim, Srbija će se morati pomiriti s realnošću demokratskog, suverenog, nezavisnog i multietničkog Kosova u sadašnjim granicama”, kazao je Gordon. Poručio je da SAD može i hoće pomoći u tom procesu, ali da Beograd mora prestati podupirati nelegalne sigurnosne i sudske strukture na sjeveru Kosova i osigurati potpunu slobodu kretanja za sve.

“Beograd ne bi smio blokirati napore Kosova usmjerene prema decentralizaciji i podjela nije opcija, ni za Srbiju niti za Kosovo”, poručio je Gordon na panelu o izgledima za članstvo u EU kao pokretačke sile društvenih i političkim promjena. Na 7. “Croatia summit 2012 – Izgradnja države i EU iskustvo” stigao je u petak, završnog dana konferencije, i bivši srbijanski predsjednik Boris Tadić.

Croatia summit je već tradicionalno godišnje okupljanje premijera, ministara i drugih predstavnika iz Europe, SAD-a, NATO-a i drugih organizacija. Ove godine po prvi puta sudjeluju i ministri vanjskih poslova Egipta, Maroka, Tunisa, Alžira i Libije, zemalja južnog Sredozemlja i sjevera Afrike koje je početkom godine zahvatio val pobuna protiv matičnih, nedemokratskih režima.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close