Internetsko bankarstvo sigurnije od podizanja novca na bankomatu

Autor: Bernard Ivezić , 05. travanj 2010. u 22:00

Banke u Hrvatskoj godišnje u informatiku ulože 900 milijuna kuna, a velik dio tog novca ide na poboljšanje sigurnosti

U pozadini jednostavnog plaćanja računa, podizanja kredita, kupnje deviza, praćenja prometa, štednje, pa i kretanja udjela u fondovima preko servisa internetskog i mobilnog bankarstva nalazi se vrlo aktivna i inovativna industrija. Banke u nju godišnje ubrizgaju 900 milijuna kuna.

Toliko u unapređenje i održavanje informatičkih sustava godišnje ulažu samo banke u Hrvatskoj, tvrdi agencija IDC Adriatics. Na regionalnoj i europskoj razini takve investicije rastu na iznose koji se mjere u milijardama eura. S jedne strane poticaj takvim ulaganjima je rast broja korisnika tehnologija, posebno interneta. Voditelj ključnih kupaca tvrtke Printeca, tvrtke koja je nedavno osvojila posao gradnje prvog sustava za mobilno plaćanje za ING Rumunjsku i MasterCard, Boris Gabrić kaže da su sigurnosni standardi u internetskom i mobilnom bankarstvu u Hrvatskoj vrlo visoki. “Isti visoki sigurnosni standardi moraju biti zadovoljeni i za mobilno i za internet-bankarstvo tako da što se sigurnosti tiče razlike nema”, kaže Gabrić. Banke su posebno zainteresirane da se ti standardi očuvaju. Naime, Hrvatska udruga banaka još je prije dvije godine počela upozoravati na opasnost internetskoga kriminala. Iako banke nevoljko govore o konkretnim štetama, očito je da su u Hrvatskoj glede računalne sigurnosti sve prisutniji trendovi iz zemalja EU.

Gubici banaka
Stariji analitičar agencije IDC za regiju EMEA Trevor LaFleche tvrdi da sedam postotnih bodova od ukupne potrošnje preko kartica koja prema HNB-u na godišnjoj razini premašuje 52 milijarde kuna čine štete nastale zbog klasičnih prijevara. To znači da u Hrvatskoj banke godišnje izgube 37 milijuna kuna zbog prijevara na kreditnim karticama. “Hakiranja, krađe identiteta i ostali oblici sigurnosnih napada pojavljuju se u znatno manjem postotku, ali zato ubrzano rastu, pa čak se i udvostručuju na godišnjoj razini”, kaže LaFleche. Voditelj prodaje tvrtke Abit, koja je specijalizirana za informatička rješenja za bankarstvo, Roland Štefić kaže da sigurnost internetskog i mobilnog bankarstva može biti veća ovisno o implementiranom rješenju. “Sve banke imaju višestruke sigurnosne zaštite tako da možemo zaključiti da je internetsko bankarstvo sigurno kao i podizanje novca na bankomatu”, kaže Štefić.

Mobilni token
Pojašnjava da primjerice svi sustavi, uključujući i bankomate i POS sustave, rade preko bankarske mreže i imaju višestruke zaštite. Višestruki PIN-ovi posebno se koriste u mobilnom bankarstvu gdje banka identitet korisnika osim preko PIN-a provjerava i preko broja mobitela kao i preko serijskog broja kartice s koje se ostvaruje veza na online bankarstvo. Voditelj razvoja poslovanja Asseco SEE Igor Gržalja ističe da je upravo mobilno bankarstvo budućnost. “Danas ulazimo u domenu različitih koncepata koji mogu biti vrlo dobri za korisnike, poput tehnologija mobilnog tokena, pa će mobilni telefon u budućnosti preuzeti primat koji danas imaju pametne kartice”, kaže Gržalja.

Komentirajte prvi

New Report

Close