Domaći fond-menadžeri klijente privlače akcijama i popustima

Autor: Tin Bašić , 05. travanj 2010. u 22:00

Među najpopularnijim načinima za privlačenje klijenata je ukidanje ulazne naknade za ulaganje u fond

Koliko je situacija na domaćem tržištu kapitala sve samo ne sjajna pokazuje i prava rovovska bitka za klijente akcijama i sniženjima. Fond-menadžeri svim mogućim načinima žele postati što atraktivniji klijentima kako bi klijenti uložili što više novca. Iako domaći investicijski fondovi nisu u tolikoj “gabuli” kao brokerska društva kojima drastično pada promet i pitanje je vremena kada će ih biti sve manje na tržištu, čini se da je u tijeku velika sezona akcija i popusta među fondovima.

Većinom je riječ o izostanku naplate neke usluge, a kako javlja portal hrportfolio.hr, riječ je o popustima vezanima za ulaznu naknadu. Tako svi ulagači koji se odluče svoje povjerenje dati fondovima OTP Investa do kraja travnja neće platiti ulaznu naknadu. Istovremeno se jedino na OTP indeksni fond, pored neplaćanja ulazne naknade, za isplate do kraja kolovoza zaračunava samo 50 posto izlazne naknade. “Akcija za smanjenje izlazne naknade traje samo u OTP Indeksnom fondu gdje je ona smanjena napola. Željeli smo pružiti priliku i ulagačima koji nemaju dugoročan horizont ulaganja da pokušaju ‘istrgovati’ domaće tržište kroz indeksni fond”, izjavio je za Poslovni dnevnik predsjednik Uprave OTP Investa Darko Brborović. Dodaje kako ta akcija traje oko mjesec i pol. “Bilo je priljeva u fondove za to vrijeme, ali mislim da oni nisu posljedica navedene akcije”, zaključuje Brborović. Praksu neobračunavanja ulazne naknade primijenili su i u društvu za upravljanje fondovima NFD Aureus Invest. Svi njihovi sadašnji klijenti i oni koji će to postati do kraja svibnja “oslobođeni” su plaćanja ulazne naknade. Iako PBZ Invest upravlja sa sedam investicijskih fondova, kod njih jedino fond I-Stock ima akciju koja pak traje do kraja lipnja. Dok spomenuti fondovi većinom akcije usmjeravaju na ulazne naknade, u Erste Investu svojim klijentima ne naplaćuju izlaznu naknadu. Hoće li i ostali fond-menadžeri odlučiti svojim klijentima smanjiti naknade, teško je procijeniti. No sigurno je to da će teška situacija na domaćem tržištu kapitala zasigurno prisiliti mnoge na kreativnost kako bi privukli što više klijenata.

Promocija

Akcije i u najmlađima
Jedan od najmlađih fondova na domaćem tržištu KD Energija također nudi oslobađanje plaćanja ulazne naknade do kraja travnja ove godine. “Ostali fondovi nemaju promotivnu akciju. Najvjerojatnije ćemo akciju 0 posto ulazne naknade tijekom mjeseca travnja proširiti i na ostale fondove”, poručio je član Uprave KD Investmentsa Branko Gladović. Ističe kako su zadovoljni rezultatima akcije i kako tijekom godine namjeravaju uvesti još neke promotivne akcije kao i nagrade za njihove ulagatelje.

Komentirajte prvi

New Report

Close