Zabranu angažiranja PR stručnjaka treba ukinuti

Autor: Majda Žujo , 05. ožujak 2013. u 22:01
HUOJ će ove godinu raditi na jačanju edukacije i certificiranju, te raspravljati o nacrtu svog Etičkog kodeksa

Korištenje svih internih resursa u ministarstvima, ali i tvrtkama u državnom vlasništvu nije dalo komunikacijske zadatke. Očito im treba pomoć vanjskih PR stručnjaka, zaključak je HUOJ-a.

Nakon redovne izvještajne skupštine Hrvatske udruge za odnose s javnošću, održane u srijedu u Zagrebu, vodstvo te Udruge ponovo je odlučio apelirati na Vladu da razmotriti svoju, kako kažu, neodrživu odluku o zabrani angažiranja vanjskih PR stručnjaka u javnom sektoru.

"Sasvim je očito da Vladinim ministarstvima, ali i tvrtkama u državnom vlasništvu, nužno i očajnički treba pomoć vanjskih stručnjaka za odnose s javnošću. Korištenje svih internih resursa do sada, nažalost, nije dalo nikakve komunikacijske rezulte", upozorila je Aleksandra Kolarić, predsjednica HUOJ-a. Na upit o procjeni vrijednosti PR tržišta u Hrvatskoj Kolarić nam je pak odgovorila da o tome ne postoje precizni podaci (kalkuliralo se o brojci od oko 80 milijuna kuna), a razlog tome je što tvrtke u financijskim izvještajima još uvijek prikazuju sve prihode, pa tako i one od trećih osoba, a ne samo prihode od PR-a. Ipak, Kolarić tvrdi da u protekloj godini tržište nije značajnije padalo. Na skupštini se raspravljalo i o unapređenju stručnosti članova, pa je najavljeno kako će HUOJ pokrenuti takozvani HUOJ EDU, program seminara i radionica koji će pokriti cjelokupno područje nužnih vještina i znanja u struci.

Osim toga, Kolarić je na skupštini predstavila kalendar predstojećih događanja Udruge za 2013. godinu, dok je Koraljka Rak, glavna tajnica HUOJ-a predstavila osnovne financijske pokazatelje za prethodnu godinu, kao i financijski plan za tekuću godinu."Od svibnja do prosinca 2012. godine HUOJ je zabilježio porast članstva od 14 posto. Jačanje Udruge kroz članstvo jedan je od glavnih ciljeva i za 2013. Uz Grand PRix, 6. dodjelu nagrada za najbolje komunikacijske projekte te organizaciju tradicionalne godišnje strukovne konferencije, HUOJ ove godine planira pokrenuti i neke nove projekte poput programa certificiranja te programa stručne edukacije", istaknula je Kolarić te dodala kako HUOJ priprema i istraživanje o stanju i reputaciji struke, a trenutno je u javnoj raspravi nacrt novog Etičkog kodeksa HUOJ-a. Nakon izvještajne Skupštine održan je i prvi sastanak Vijeća podružnica sa vodstvima Podružnica i Upravnim odbor Udruge, a najavljen je okrugli stol o odnosima s javnošću u lokalnoj i regionalnoj samoupravi koji se priprema u travnju u Bjelovaru, u organizaciji podružnice za Sjevernu Hrvatsku. 

Komentirajte prvi

New Report

Close