Talent menadžment mora biti uklopljen u poslovnu politiku

Autor: Majda Žujo , 05. kolovoz 2012. u 22:00

Christian Stieglitz, izvršni direktor austrijske kompanije ITO United Change Company, jedan je od predavača na HR Areni 2012.

Jesu li kompanije danas spremnije shvatiti vrijednost pojedinca i njegov doprinos kompaniji, a ne samo vrijednost kapitala? Kompetencije zaposlenik, njihova spretnost, znanje, fleksibilnost i kreativnost, mnogim je tvrtkama omogućila kvalitetnu diferencijaciju na tržištu. Uloga ljudskih resursa se mijenja jednako brzo kao tehnologija i kao globalno tržište.

Odjel ljudskih resursa odvijek je bio promatran kao administrativna potpora poslovanju, no ta su se vremena promijenila. Pozitivan ishod tih promjena je da HR stručnjaci imaju priliku ostvariti veću stratešku ulogu u poslovanju. To postavlja izazov pred HR menadžere da budu u tijeku s najnovijim HR inovacijama -tehnološkim, pravnim i ostalim.Na konferenciji HR Arena 2012, događaju koja će se pod medijskim pokroviteljstvom Poslovnog dnevnika održati 18. i 19. rujna u Zagrebu, raspravljat će se o najboljim praksama u upravljanju ljudskim resursima ili, dručkije rečeno, kako HR menadžeri mogu predvidjeti i riješiti neke od trenutno najzahtjevnijih HR pitanja. Konferencija će sudionicma dati informacije koje trebatju znati o tim aktualnim HR izazovima te kako njima najučinkovitije upravljati naradnom mjestu. Konferencija postavlja platformu za praktičare iz cijele regije kako bi raspravljali i podijelili znanje o strategijama za svoje buduće poslovne uspjehe.Jedan od predavača na HR Areni bit će i Christian Stieglitz, izvršni direktor austrijske kompanije ITO United Change Company koji će svoje bogato iskustvo podijeliti sa sudionicima kroz predavanje “Kamo vodi upravljanje talentima?” S uglednim predavačem razgovarali smo o stanju talent menadžmenta, njegovom usklađenošću s poslovnom politikom kompanije te fleksibinošću u vremenima brzih promjena.

Što zapravo znači sintagma ‘upravljanje telentima’?
Talent menadžement je integrirani proces koji kompanijama omogućava da definiraju, zadrže, steknu i razvijaju talente koji su im potrebni kako bi proveli svoju poslovnu strategiju. Taj pojam zapravo obuhvaća brendiranje poslodavca, osobni marketing, zapošljavanje, selekciju kadrova, upravljanje produktivnošću, razvoj, planiranje nasljeđivanja i tranziciju. Talent menadžment može razviti unutarnje tržište rada, posebice na rastućim tržištima upravljanje talentima pomaže u indetificiranju unutarnjih i vanjskih kandidata koji će popuniti ključne pozicije. Integrirani TM pomaže da se izgrade traženi resursi koji su potrebni za budući rast. Integrirani talent menadžement pomaže razvoju unutarnjeg tržišta rada zato što sistematično identificira interne kandidate i ubrzava unutarnji proces zapošljavanja, jer su kandidati već identificirani i spremni za buduće mogućnosti zapošljavanja.

Kako kompanija može unaprijediti upravljanje talentima?
Da bi se upravljanje talentima unaprijedilo najbolje bi ga bilo integrirati u cjelokupni poslovni životni ciklus. Taj ciklus podrazumijeva poslovnu strategiju, strategiju talenata, upravljanje talentima, visokoučinkovite talente i poslovne rezultate. Treba uskladiti i sve elemente procesa upravljanja talentima. (brending poslodavca, marketing zaposlenika, zapošljavanje, selekciju, menadžment učinkovitosšću, razvoj, planiranje naslijeđa i tranzicija)

Koji su najveći problemi talent menadžmenta?
Najveći problemi s postojećim TM konceptima je taj što nisu usklađeni sa poslovnom strategijom, nisu integrirani i nisu fleksibilni. Fleksibilnost je osobito presudna u vremenima kada se tržište ubrzano mijenja. Osim toga, upravljanje talentima izoliran je zadatak ljudskih resursa i nema pravu podršku top menadžmenta, uglavnom zato jer njegovi učinci na poslovne rezultate nisu dokazani.

Kako ćete sudionicima HR Arene u Zagrebu približiti upravljanje talentima?
Moja ideja je predstaviti cijeli koncept s polazišta top menadžmenta. Usredotočit ću se na to što top menadžeri očekuju od talent menadžmenta i predstaviti načine kako ispuniti njihova očekivanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close