Google daje novac europskim novinama

Autor: Tomislav Pili , 28. travanj 2015. u 22:00
Mnogi već prihvatili novac/REUTERS

Čak 150 milijuna eura za održivo poslovanje donirat će internetski div.

Nakon što ga je Europska komisija nedavno optužila za zloporabu dominantnog položaja na tržištu internetskog pretraživanja, Google je europskim medijskim kućama ponudio 150 milijuna eura u sljedeće tri godine kako bi "održivo poslovali".

Novac je namijenjen etabliranim izdavačkim kućama, ali i startup tvrtkama koje se bave novinarstvom. Medijske kuće Googleov novac trebale bi iskoristiti kako bi više zarađivale od internetskog prikaza svojih vijesti. Kako piše BBC, Googleovu inicijativu podržali su britanski Financial Times i Guardian, zatim španjolski El Pais i njemački Die Zeit. Za sada su skeptični iz News Corporationa u vlasništvu Ruperta Murdocha te njemačkog Axela Springera koji se sukobljavao s Googleom.

Ipak, iz internetskog diva poručuju kako su i oni dobrodošli. Podsjetimo, Bruxelles je optužio Google za zloporabu tržišnog položaja, a istražuje i je li Google sklapao tržišno nepovoljne ugovore sa korisnicima svog operativnog sustava Android. K tome, očekuje se da će Europa postrožiti korištenje osobnih podataka. Sve su to teme koje će u narednim mjesecima biti vrlo aktualne za medijsko praćenje. Kuće koje prihvate novac morat će osigurati izbjegavanje sukoba interesa.

Komentirajte prvi

New Report

Close