‘Aktivno uključite stručnjake i dobit ćete milijune čitatelja’

Autor: Majda Žujo , 19. rujan 2012. u 22:00

Ideja da svakoga sata treba objaviti novu vijest je kontraproduktivna, a najveći problem mnogih novina je loš poslovni model, kaže Gabriel Dance, iskusni digitalni strateg iz Guardiana i New York Timesa

Da bi se prilagodili svojim čitateljima nakladnici tiskanih medija već su odavno shvatili da im se moraju približiti i s njima direktno komunicirati. U ubrzanoj digitalizaciji i poplavi društvenih mreža, mnoge novine u tome se nisu snašle, a neke su joj se žestoko opirale, braneći se tradicijom. I propale. No britanski dnevni list The Guardian jedan je od onih novina koje su se čitateljima prilagodile možda najuspješnije od svih. Za Guardianovu aplikaciju na Facebooku mnogi tvrde da je jedna od najboljih, ako ne i najbolja novinska aplikacija. Tome u prilog idu i brojke od 2,4 milijuna mjesečnih korisnika kojima Guardian svakodnevno donosi vijesti, video i audio sadržaje.

Pozovite stručnjake
Za to je zaslužno mnoštvo suradnika, timova i urednika koji unapređuju aplikaciju i rade na stvaranju iteraktivnih sadržaja. Među njima je i Gabriel Dance, voditelj interaktivnih sadržaja Guardiana u New Yorku koji ovoga vikenda dolazi u Rovinj na Weekend media festival gdje će ispričati priču o tome kako funkcioniraju interaktivne vijesti. Osim u Guardianu, iza Dancea je i gotovo pet godina iskustva u New York Timesu, u kojem je dogurao do mjesta glavnog producenta multimedije. “Postoje određene razlike u pristupu novim medijima između NYT-a i Guardiana, prvenstveno jer NYT ima više resursa. Redakcija NYT-a je dvaput veća od Gardianove što znači da su u stanju pokriti puno više događaja i vijesti. No, Guardian i NYT imaju slične pristupe novim medijima i interakciji te načinu na koji vrednuju interaktivne vijesti. Vide potencijal u tome da nove medije koriste da bi se povezali s čitateljima na način na koji novine to prije nisu bile u mogućnosti”, priča Dance. Kako kaže, obje organizacije koriste news aplikacije kako bi produbili svoje izvještavanje i čitateljima osigurali više konteksta i sadržaja. No, Guardian je u tom pogledu otišao i korak dalje i pokrenuo inicijativu “Otvoreno novinarstvo”. “Cilj je čitatelja približiti vijestima i redakciji, doslovno i figurativno. Kao novinari, znamo da postoje stručnjaci i izvan redakcija, i zato je dio našeg posla potaknuti te stručnjake da sudjeluju u stvaranju vijesti”, dodaje Dance. No kod implementiranja interaktivnih rješenja u brend s dugačkom tradicijom kakvu ima Guardian bitno je da ti standardi odgovaraju onome što su te novine promicale posljednje 192 godine koliko postoje.“Guardian ima bogatu povijest kao glas nezastupljenih i promicanja istine. Dakle, najvažnije što možemo učiniti je nastaviti s tom tradicijom. A to možemo učiniti tako što ćemo našim korisnicima pružiti pravovremene, točne i korisne interaktivne novosti koje će ispričati neku bogatiju priču i angažirati čitatelja”, priča Dance koji, unatoč ubrzanom ritmu i količini vijesti koju novinari moraju proizvoditi nauštrb kvalitete, misli da je današnje vrijeme najbolje vrijeme za novinarstvo.

Nema dovoljno novinara
“Ne mislim da išta utječe na kvalitetu novinarstva. Najveći problem novinarstva danas je taj što mnoge novine nemaju dobar poslovni model, a to uzrokuje zatvaranje mnogih novina, kao i otpuštanja u mnogim redakcijama”, smatra dodajući da novinsko izvještavanje pati jer nema dovoljno novina i novinara koji će pokrivati vijesti. “Mislim da je problem i 24-satni ciklus vijesti. Ideja da moramo objaviti novu priču svakih sat vremena – ili da se iz neke priče koja se dogodila danas, drugi dan moraju izvlačiti sve gadosti – je kontraproduktivna”, tvrdi dodajući kako se u raspravi o kvaliteti vijesti često zaboravlja i odgovornost čitatelja. “U SAD-u se većina novinarstva ne financira iz proračuna, što znači da novine moraju funkcionirati kao tvrtka. A kao tvrtki svrha im je napraviti vlastiti proizvod i zaraditi novac. Dakle, ako kvaliteta vaših novina nije onakva kakvu očekujete, trebali biste podržavati one novine za koje mislite da donose visokokvalitetno novinarstvo. A ako niste sretni niti s jednom novinskom organizacijom, onda trebate potaknuti ljude da osnuju svoju vlastitu organizaciju. Što više novinara prati vijesti, to bolje”, zaključuje Dance.

WMF

Strani gosti i političari
Ovogodišnji Weekend media festival okupit će najviše stranih predavača do sada, a uz Gabriela Dancea, od zvučnijih imena u Rovinj dolaze i Conor White-Sullivan, direktor HuffPost Labsa te Noah Maffitt izvršni potpredsjednik i generalni direktor Live Nationa. Peti festival donosi i nove formate poput “Hard Talka” koji će ugostiti Aleksandra Tijanića, Gorana Milića i Emila Tedeschog. Veliki interes zasigurno će izazvati i panel rasprava “Regija 3.0” na kojoj će prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić i predsjednik Uprave T-HT-a Ivica Mudrinić iznijeti svoja stajališta o ekonomskoj politici i reindustrijalizaciji. Festival ove godine “prate” još dva događaja – regionalna revija najboljih reklamnih agencija BalCannes te 13. konferencija za odnose s javnošću HUOJ-a s aktualnom temom – krizom.

Komentirajte prvi

New Report

Close