Za dvije trećine tvrtki lakše raditi u EU nego kod kuće

Autor: Marija Brnić , 02. srpanj 2018. u 22:01
Premijer, šef HGK, ministri, europski zastupnici... među uzvanicima, Foto: Igor Šoban / Pixell

Za 56% poduzeća jedinstveno tržište nakon 5 godina prednost.

Prednost poslovanja na jedinstvenom tržištu EU u proteklih pet godina osjetilo je 56 posto hrvatskih tvrtki, a bescarinsko poslovanje i manji troškovi prekograničnog poslovanja pri tom su im bile glavne konkretne prednosti hrvatskog članstva u EU. Prema istraživanju koje je među 408 tvrtki provela HGK, njih više od 60 posto smatra da je jednostavnije poslovati na nekom drugom EU tržištu nego u Hrvatskoj, u kojoj ih i dalje muče preadministriranost, te “konfuzni i nedorečeni zakoni koji nisu usklađeni i ujednačeni s EU praksom, a postupanja nisu udjenačena ni na lokalnoj razini, te ne obavljaju svoju pravu funkciju nego služe za punjenje proračuna”.

Nedostaje natječaja

Što se korištenja EU fondova tiče, iz istraživanja koje je na HGK-ovom svečanom obilježavanju 5. godišnjice članstva u EU prezentirao potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić, vidljivo je i da trenutačno poduzetnike najviše muči to što ne udovoljavaju kriterijima natječaja, a nedostaje i dovoljno odgovarajućih natječaja.

Predsjednik HGK Luka Burilović podsjetio je da je članstvom u Uniji Hrvatskoj na raspolaganje stavljeno 10,7 milijardi eura bespovratnih sredstava kroz europske strukturne i investicijske fondove. Prema posljednjim podacima ugovoreno je ukupno 4,834 milijarde eura projekata ili 40% ukupne alokacije, dok je krajnjim korisnicima isplaćeno 1,1 milijarde eura, odnosno 9% ukupne alokacije.

“Nakon prvih godina prilagodbe samog sustava, ali i gospodarstva, vjerujem da smo sada na pravom putu da do kraja ove financijske perspektive iskoristimo najviše dostupnih sredstava koja će nam pomoći u podizanju naše konkurentnosti i potaknuti brži i jači gospodarski rast“, poručio je Burilović. Potpunim iskorištavanjem sredstava koja su nam dostupna kroz EU fondove Hrvtska bi prema procjeni ekonomskog analitičara HGK Zvonirima Savića mogla podići rast BDP-a za čak tri postotna boda.

'Sasvim je drugačije u klubu'

Za premijera Andreja Plenkovića nema dileme da je članstvo dobro za Hrvatsku, jer je “sasvim drugačije kada ste dio kluba i sudjelujete u kreiranju propisa od situacija kada to niste”, a podsjetio je sve kako se kod uspoređivanja sa sličnim zemljama ne treba ni smetnuti s uma da smo i krenuli u eurontegracije s različitih pozicija. v

Komentirajte prvi

New Report

Close