Tijekom širenja u Europu, ovaj koncept prigrlila je i Hrvatska

Autor: PD i VL native tim , 24. studeni 2019. u 08:30
Foto: Promo

Koliko Hrvatska ima prostora za rast u ovom području najbolje ukazuju istraživanja.

Coworking više nije samo oblik rada, već svojevrstan trend, a danas u svijetu govorimo o više od 3.000 coworking prostora. Začeci korištenja i primjene coworkinga i takvih prostora za rad sežu u 1992. godinu, a sve je počelo u Berlinu. Inicijator je bila udruga inženjera koja je kreirala namjenski prostor u kojemu su informatički stručnjaci mogli zajednički raditi i surađivati na svojim projektima. Oko 2003. ovaj koncept pojavljuje se i u SAD-u te se nakon toga počeo širiti i na ostatak svijeta. Ova ideja pretvorila se u okupljalište stručnjaka iz različitih područja koji tako dijele ideje, surađuju i stvaraju zajedničke vrijednosti.

Tijekom širenja u Europu, ovaj koncept prigrlila je i Hrvatska, a danas diljem gradova lijepe naše imamo 40-ak coworking prostora. U coworkingu su počeli i najveći, a primarnom prednosti navodi se ušteda i održivost kao željena posljedica. Ovakav vid poslovnog prostora omogućuje korisnicima niže troškove opreme i svih drugih potrebnih resursa koji im se mogu naći nadomak ruke. Kako kažu podaci COWORKMed-a najviše korisnika coworkinga nalazi se u Zagrebu, a to su najčešće freelanceri. Danas u Hrvatskoj ih ima više od 213 tisuća i najčešći su korisnici takvih prostora. S druge strane, iako u trenutku pristupanja coworkingu jesu freelanceri, nekada od tamo izađu kao poduzetnici.

Koliko Hrvatska ima prostora za rast u ovom području najbolje ukazuju istraživanjA po kojem Katalonija, odnosno mahom Barcelona, sama ima čak 172 coworking prostora. Rast se postupno dešava, a coworking prostori sve češći su izbor freelancera i poduzetnika. Razlozi zbog kojih biraju su mnogi, a često se svodi na praktičnost i financijsku isplativost kao dvije glavne odrednice.

Recimo da danas želite raditi tijekom dana, ali sutra tijekom noći. U coworking prostoru uživate u ovoj moći fleksibilnosti te kao profesionalac odlučujete kada i gdje radite. Rad od kuće ponekad stvara osjećaj izoliranosti, dok coworking prostori rješavaju osjećaj nepovezanosti. Tijekom dana radite zajedno s čitavim nizom ostalih suradnika i iako je soba prepuna ljudi, odlučujete kada i na koji način komunicirati s ostalim članovima. Imati zajednički prostor i stvarati osjećaj za zajednicu još je jedan razlog zašto su ljudi odabiru coworking prostore. Raditi u okruženju za coworking omogućuje vam da se okružite profesionalcima koji su orijentirani na ciljeve i visoke rezultate. Imati toliko profesionalaca u jednoj sobi znači da su vaše mogućnosti za umrežavanje beskrajne. Nikad ne znate s kim ćete se susresti, a tko će vam moći pomoći da unaprijedite svoje poslovanje. Osim što pružaju mjesto za rad, nude i brojne pogodnosti. Uključuju bilo što, kao što je usluga parkinga, računovodstvene usluge, konferencijske dvorane i mnoge druge pogodnosti.

‘‘Nakon dugog traženja ureda, jedan posjet bee@at work Business centru bio je dovoljan. Prvi dojam bio je fantastičan a tako je ostalo i dalje. Ugodan i moderno uređen interijer, lijep i funkcionalan ured a imali smo priliku isprobati i dvoranu za sastanke koja je izvrsno opremljena. Velika prednost je parking u garaži, što za nas, tako i za naše klijente. Lokacija centra je također izvrsna s obzirom na blizinu autoputa i Zračne luke. Ljubazno osoblje je uvijek tu za bilo kakvu podršku. Sigurna sam da ćemo ovdje još dugo ostati. Bee@work je zaista za svaku preporuku‘‘, rekao je korisnik jednog od coworking prostora u Zagrebu.

Da je coworking u Zagrebu shvaćen ozbiljno, govori i činjenica da Bee@work prostori danas djeluju na čak dvije lokacije, i to pored Trga bana Jelačića i u Sesvetama. Tako korisnici mogu birati prostor bliže njihovim domovima i osigurati si praktičnost te više vremena za druženje s obitelji.

Sadržaj nastao u suradnji s Bee.activities.

New Report

Close