Potpisan sporazum o suradnji KONČAR – Inženjeringa za energetiku i transport i Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije

Autor: Promo , 17. prosinac 2019. u 13:09
Foto: Press

Ovaj sporazum o suradnji i donacija potvrda su već tradicionalne suradnje KONČARA i akademske zajednice.

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije (FKIT) Sveučilišta u Zagrebu i KONČAR – Inženjering za energetiku i transport (KET) sklopili su danas sporazum o suradnji koji obuhvaća realizaciju znanstveno-istraživačkih i razvojnih projekata te korištenje međusobnih specifičnih znanja stručnjaka, opreme i laboratorija. Sporazume su potpisali dekan FKIT-a prof. dr. sc. Tomislav Bolanča i predsjednik Uprave KET-a dr. sc. Goran Leci.

S ciljem jačanja suradnje sveučilišta i industrije te pripremu studenata za rad u industriji, prilikom svečanog potpisivanja sporazuma KET je FKIT-u donirao i SCADA sustav PROZA NET.

PROZA NET je višekorisnička distribuirana platforma za nadzor i upravljanje objektima i postrojenjima u energetskim sustavima. Može se koristiti za različite razine nadzora i upravljanja, od staničnog računala na razini postrojenja sve do velikih centraliziranih sustava upravljačkih centara u stvarnom vremenu. Sustavom je moguće upravljati postrojenjima u području elektroenergetike, plina i nafte, industrije, transporta, podatkovnih centara i vodoprivredi. Modularnost i otvorenost sustava omogućuje mnogo više od klasičnih SCADA sustava te ga danas s pravom možemo karakterizirati kao integracijsku digitalnu platformu koja je osnova za suvremene sustave daljinskog nadzora i upravljanja. Platforma PROZA NET je u potpunosti razvijena u KONČARU, rezultat je vlastitog znanja te je usklađena s međunarodno priznatim industrijskim standardom IEC 62443-2-4, što ju čini prvim sustavom na svijetu certificiranim za kibernetičku sigurnost kritične infrastrukture.

„Ovaj sporazum o suradnji i donacija potvrda su već tradicionalne suradnje KONČARA i akademske zajednice. Prema načelima društveno odgovornog poslovanja i s ciljem jačanja sprege znanstveno-obrazovnih institucija i gospodarskih subjekata u posljednje dvije godine KET je PROZA NET sustav donirao i Fakultetu elektrotehnike i informacijske tehnologije iz Skopja te Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija iz Osijeka. Nadamo se da će studentima FKIT-a mogućnost upoznavanja sa sustavom PROZA NET koristiti u daljnjem razvoju i usavršavanju znanja i vještina potrebnih za rad u industriji te da ćemo ova suradnja potaknuti prijenos tehnologije i nove inovativne ideje koje će pomoći ekonomskom rastu naše tvrtke, ali i cijele Hrvatske“, dr. sc. Goran Leci, predsjednik Uprave KONČAR – Inženjeringa za energetiku i transport (KET)

„Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije i ovom suradnjom s KONČAROM potvrđuje svoju čvrstu opredijeljenost transferu znanja i tehnologija kako prema gospodarstvu, tako i prema budućim inženjerima i gospodarstvenicima – našim studentima. Ukoliko se u širi kontekst postavi internacionalizacija i znanstvena izvrsnost razvidna su nastojanja Fakulteta za konstantnim unapređivanjem i doprinosom društvenom i gospodarskom razvoju Republike Hrvatske. Zahvaljujem KONČARU na suradnji, sa sigurnošću u pozitivne ishode“, prof. dr. sc. Tomislav Bolanča, dekan Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije

New Report

Close