Mol mijenja sve u Ini: S Fasimonom stižu jož dva mađarska člana Uprave

Autor: Marija Brnić , 29. lipanj 2018. u 07:15
Foto: Boris Ščitar / Pixsell

Józsefa Gábora Horvátha i Pétera Rataticsa zamijenit će Ákos Székely i Zsolt Pethő

Od ponedjeljka će Inina uprava bit potpuno promijenjena u dijelu menadžera koje predlaže mađarski partner Mol. Osim već najavljenog postavljanja Sándora Fasimona na poziciju predsjednika uprave, biti će zamijenjena i ostala dva Molova člana József Gábor Horváth, te Péter Ratatics, a kako neslužbeno doznaje Poslovni dnevnik, njih će u upravi zamijeniti Ákos Székely i Zsolt Pethő. Kadrovske promjene u upravi danas bi trebao potvrditi Nadzorni odbor Ine.

Izbor ovog trojca definitivno ukazuje na drugačiji i odlučniji smjer u kojem Inu mađarski suvlasnik želi povesti uoči očekivanih pregovora s hrvatskom vladom o budućim odnosima i vjerojatnom razlazu oko Ine. Fasimon, kojeg svi drže jednim od najkvalitetnijih Molovih menadžera, dokazanog glavnog operativca upravo za teške pregovore, već se i prije svog dolaska u Zagreb bez “uvijanja” predstavio hrvatskoj javnosti i otvoreno dao do znanja da zadržavanje rafinerije u Sisku nije opcija. Mnogi su njegove prve izjave novinarima komentirali kako je nastojao Hrvatsku uvjeriti kako zapravo Mol nema namjeru povući se iz Ine. Njegova biografija, ali i ostalih novih Molovih ljudi, pokazuje da stižu jaki pregovarači. Sam Mol ga je u objavi da je on njihov izbor za nasljednika Zoltána Áldotta predstavio kao “fokusiranog donositelja odluka i odličnog pregovarača”, čije su ključne zadaće uključivale “širok spektar najvažnijih pitanja u odnosima s dionicima, kontakte s vladom i državnim institucijama”. Jedan od njih, Ákos Székely u Hrvatskoj je već poznat jer je u Ini bio na poziciji glavnog financijskog direktora.

U intervjuu u Poslovnom lani je o temi sudbine sisačke rafinerije ustvrdio kako “proizvodnja u Sisku Ini uzrokuje gubitak od 250 mili. kuna godišnje, dok negativan novčani tijek iznosi 200 mil. kuna. To su činjenice, a ne nečije mišljenje. Ako me pitate kao direktora za financije, podaci su na stolu, svi su upoznati s njima i nema potrebe za daljnjim komentarom”. Zsolt Pethő u Molu karijeru gradi već 20 godina, a dolazi s pozicije starijeg potpredsjednika grupacije Mol zaduženog za downstream.     

Komentirajte prvi

New Report

Close