HEP investirao 833 milijuna kuna i povećao izvoz

Autor: Darko Bičak , 03. rujan 2017. u 22:00
Polugodišnji prihodi rasli 9,4%, Foto: PD

Rast gospodarstva, hladna zima te vruće ljeto povećali potražnju za energijom.

Hrvatska elektroprivreda (HEP grupa) je u prvom polugodištu investirala ukupno 833 milijuna kuna, a što obuhvaća zamjene, rekonstrukcije, revitalizacije postojećih energetskih objekata, izgradnju i pripremu izgradnje novih energetskih objekata te priključenje potrošača. Kako ističu iz same tvrtke, nove investicije će HEP-u omogućiti još snažniju poziciju na tržištu, koja je u uzlaznoj putanji u prvih šest mjeseci s rastom prihoda za 9,4 posto te većom dobiti za 10 milijuna kuna.

Naime, tvrtka je izvijestila o 7,8 milijardi kuna prihoda te 1,35 milijardi neto dobiti. Na pozitivne rezultate su utjecali rast gospodarskih aktivnosti, hladnija zima i visoke temperature početkom ljeta, no isto tako i veća nazočnost na inozemnim tržištima, a posebice u Sloveniji. Na rast prodaje plina utjecalo je i širenje opskrbe plinom akvizicijom kupaca izvan područja koje HEP grupa pokriva distribucijskom mrežom u istočnoj Slavoniji. U HEP-u ističu da su u ovom razdoblju povećani i rashodi na 5,9 milijardi kuna, što je 10,6 posto više nego lani.

“Zbog povećane proizvodnje električne i toplinske energije u termoelektranama i značajno viših cijena ugljena, troškovi energetskog goriva su povećani za 244 milijuna kuna. Troškovi nabave električne energije povećani su, pak, za 249,8 milijuna kuna uslijed veće nabave i više cijene uvezene električne energije. Troškovi nabave plina za veleprodaju istovremeno su smanjeni zbog nižih nabavnih cijena”, kaže se u financijskom izvješću HEP-a.     

Komentirajte prvi

New Report

Close