Erste banka prvi puta izlazi s obveznicom od milijun kuna

Autor: Tomislav Pili , 20. studeni 2018. u 07:42
Nove dužničke vrijednosnice prvenstveno su namijenjene kvalificiranim ulagačima, Foto:
 Ivana Ivanović/PIXSEL

Odobren prospekt za četvrti izlazak na tržište.

Erste banka u završnoj je fazi priprema za novo obvezničko izdanje koje na domaće tržište kapitala donosi jednu novost – milijunsku denominaciju vrijednosnice. Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) na prošlotjednoj sjednici odobrila je Erste banci prospekt u vezi javne ponude obveznica do najviše 500 milijuna kuna.

Kako stoji u Hanfinu rješenju, nominalna vrijednost obveznica s rokom dospijeća od pet godina iznosi milijun kuna, donose fiksnu kamatnu stopu i polugodišnju isplatu kamata. Kako je za Poslovni dnevnik pojasnila Ana Zobec, direktorica Direkcije tržišta kapitala Erste banke, prikupljanjem sredstava putem ovih obveznica banka želi diverzificirati izvore sredstava za svoje temeljno poslovanje te pritom dati svoj doprinos razvoju hrvatskog tržišta kapitala. “Sredstva prikupljena izdanjem koristit će se za redovno poslovanje Erste banke”, istaknula je Zobec.

 

500milijuna

kuna najviše će prikupiti Erste

Obveznice ovoga puta nisu namijenjene malim ulagačima, već su ciljano tržište za obveznice isključivo kvalificirani ulagatelji – kvalificirani nalogodavatelji i profesionalni ulagatelji, dodaje Zobec. “Stoga se obveznice planiraju izdati u denominaciji od milijun kuna što će ujedno biti i minimalni iznos upisa obveznica na primarnom tržištu te minimalni iznos pojedinačne transakcije za trgovanje na uređenom tržištu. Po tome se razlikuju od uobičajene prakse na domaćem tržištu koje je do sada poznavalo isključivo denominaciju od jedne kune”, naglasila je Zobec. Dodala je kako iznad iznosa od milijun kuna ne postoji ograničenje niti upisa na primarnom tržištu niti trgovanja na burzi.

Erste banka jedini je aktivni izdavatelj obveznica među financijskim institucijama u Hrvatskoj, a ovo obvezničko izdanje, ukoliko bude uspješno, bit će četvrto po redu. Trenutno je na Zagrebačkoj burzi uvrštena obveznica iz studenog prošle godine nominalne vrijednosti jedan euro koja dospijeva krajem 2022. godine. Ta vrijednosnica donosi investitorima kamatu od 1,8125 posto, a također se isplaćuje polugodišnje. Ana Zobec naglašava kako se radi o obvezničkom izdanju namijenjenom malim ulagačima, a ta vrsta investitora upisala je gotovo cijelo izdanje.

“Banka je prijašnjih godina izdavala obveznice namijenjene i prvenstveno malim ulagačima i prvenstveno institucionalnim investitorima”, ističe Zobec. “Na taj način Erste banka jasno poručuje kako vjeruje u domaće tržište kapitala te daje konkretan doprinos njegovom razvoju kroz podršku i kao aktivan aranžer i kao izdavatelj”, zaključila je direktorica Direkcije tržišta kapitala.

Komentirajte prvi

New Report

Close