Dolazi Burger King, vlasnik franšize Sportina

Autor: Majda Žujo , 25. kolovoz 2013. u 21:59
PD

Vlasnik franšize mora investirati između 316 tisuća i 2,7 milijuna dolara za kupnju i opremanje nekretnina.

 

U Hrvatskoj bi se uskoro trebao otvoriti prvi Burger King. Franšizu za ovaj popularni američki lanac brze hrane u Hrvatskoj je, navodno, dobila slovenska Sportina. Iako iz spomenute tvrtke ne žele potvrditi, ali ni demantirati tu informaciju, podaci sa službene stranice Burger Kinga pokazuju kako franšizu u Hrvatskoj vjerojatno netko već ima, jer ne postoji mogućnost njezina dobivanja. A to može značiti – ili da u Burger Kingu nisu zainteresirani zaraditi na ovom tržištu (što je malo vjerojatno), ili da postoji netko tko na franšizu ima jedinstveno pravo.

“Ne bih vam mogla potvrditi tu informaciju. Za to ćete morati poslati upit direktno u Burger King, jer oni su jedini ovlašteni davati takve informacije”, odgovara nam Nina Korać, direktorica Sportine u Hrvatskoj. Informaciju smo pokušali dobiti i iz sjedišta Burger Kinga, ali do zaključenja broja odgovor nije stigao.

No, o dolasku Burger Kinga nagađalo se već nekoliko puta, posebice nakon što je na tržište ušao KFC čija je franšiza u vlasništvu tvrtke Amrest. Amrest ima franšizu za Burger King u nekim zemljama srednje i istočne Europe pa se pretpostavljalo se da će ga dovesti i u Hrvatsku. No Amrest, navodno, franšizu ne može dobiti, upravo jer je ima Sportina. Osim toga, Sportina grupa (u vlasništvu jednog od najbogatijih Slovenaca – Bahtijara Bajrovića) je vlasnica BK franšize u Sloveniji, a prvi restoran otvorili su još prije dvije godine. Ipak, iako se lani najavljivalo da će u narednih pet godina BK u Sloveniji krenuti u jaču ekspanziju i otvoriti dvoznamenkasti broj restorana, još uvijek postoji samo jedan.

Uvjete pod kojima su dobili franšizu u Sloveniji, u Sportini tada nisu otkrili. Ipak, u javnom franšiznom dokumentu za američko tržište stoji, da vlasnik franšize mora investirati između 316 tisuća i 2,7 milijuna dolara za kupnju i opremanje nekretnina. Osim toga, za tamošnje tržište franšizer mora platiti i 50.000 dolara naknade koja može biti manja jedino ako se franšiza uzima na manje od 20 godina. Za njemačko tržište uvjeti pak predviđaju da tvrtka koja želi franšizu mora imati kapital od najmanje 500.000 eura u likvidnim sredstvima.

Iako za europsko tržište nije objavljena cijena naknade za franšizu, a ona vjerojatno varira od države do države. Ulaskom BK-a na hrvatsko tržište, McDonald’s će po prvi puta dobiti ozbiljnu konkurenciju, koju do dolaska KFC-a u fast food segmentu uopće nije imao. “Glasine o dolasku Burger Kinga postoje već neko vrijeme. Dok su te informacije neslužbene, ne možemo ih komentirati ali jasno je da će se to vremenom dogoditi”, poručili su iz McDonald’sa.  

Komentari (6)
Pogledajte sve

Sportina prije svega nema sretstava, da nastavi ekspanziju u Sloveniji, a kamoli, da se siri u ostale zemlje. To, da na stranicama BK nema traga o interesu otvaranja BK u Hrvatskoj ne znaci, da je zemlja rezervisana za Bajrovica, ciji neto imetak je duboko u negativi. Ako ovako nastavi, Sportinina tvrtka u Sloveniji, koja upravlja sa restoranom BK, ce vrlo lako izgubiti i taj jedan jedini restoran. Najozbiniji kandidat za cijelo trziste Balkana je Petrol iz Ljubljane, koji je vec blizu potpisa generalnoga ugovora.

Ja sam rekao da je BK kvalitetniji po osobnom iskustvu i svakog koga sam pitao na tu temu.
Fransiza za BK bi se isplatilo nekom jakom igraču iz mesne industrije poput PiK Vrbovca jer bi mu znatno povećalo prihode. McDonalds fransizu u RH je preuzeo Gavrilović ali nisu uspjeli uvesti svoje meso jer za to su potrebna ulaganja koja su njima očito nedostupna. Sama fransiza bez vlastitih sirovina i nije neki isplativ posao zbog konstantnih ulaganja koje ugovor zahtjeva.

BG je bolji od svih zajedno, kad odem van kupim hranu kod njih.


BK bi bio ozbiljan konkurent MDu ali tu je i lokacija bitna. KFC npr ima male i lose lokacije u Zagrebu a drive in im je u nedodjiji na rubu Zagreba u sklopu supermarketa. Da imaju dobru lokaciju prosli bi bolje od MD jer većina ljudi koji su probali oboje smatra da je BK kvalitetniji.

Ja spadam u manjinu koja misli da su losiji.

Postoji neka anketa i slicno koja podupire ovu tvoju tvrdnju?

New Report

Close