Bez rasta BDP-a i privatizacije nema ni oporavka burze

Autor: Tomislav Pili , 21. svibanj 2014. u 22:00
Foto: Mraijan Sušenj/PIXSELL

Vlada ne želi krenuti u privatizciju koja bi uključivala i bolne rezove.

Burza je odraz gospodarstva i društva, a pomaka na bolje na domaćem tržištu neće biti dok se ne pojavi barem mali pozitivni signal o oporavku gospodarstva. Glavna je to poruka odaslana s okruglog stola  “Tržište kapitala – povratak u 2004.” održanog u srijedu u Zagrebu u organizaciji magazina Banka. Kako je u uvodnom izlaganju pokazala Ivana Barać, predsjednica Uprave VB Investa, hrvatski CROBEX indeks trenutno ima najlošiju izvedbu od svih regionalnih indeksa što objašnjava puno boljim makroekonomkim stanjem država u srednjoj i istočnoj Europi.

“Slovenski indeks porastao je skoro 25 posto jer je najava privatizacije putem burze dala pozitivan signal ulagačima”, istaknula je Barać. Osvrćući se u kasnijoj raspravi na pitanje zašto nema privatizacije putem burze, čelnica Zagrebačke burze Ivana Gažić kazala je kako ne zna zašto ih nema, ali zna što bi one donijele. “Što bi bilo danas sa Hrvatskim telekomom da nije privatiziran? Da se samo putem privatizacije posloži korporativno upravljanje u nekoj kompaniji koja je sad u državnom vlasništvu, već bi se mnogo učinilo”, smatra Gažić. Igor Gvozdanović, predsjednik Uprave Platinum Investa, dodao je kako i nema previše tvrtki koje se mogu privatizirati, a da budu zanimljive ulagačima. “Vlada, bilo kojeg predznaka, ne želi krenuti u privatizaciju koja bi uključivala i bolne rezove u toj kompaniji”, ocjenjuje Gvozdanović.

Predstavnik mirovinskih fondova, Dubravko Štimac iz PBZ/CO fonda, kaže kako u državnom portfelju postoji mnoštvo tvrtki za koje mu nije jasno zašto se ne privatiziraju. “Svaki kvartal bi država na  burzi mogla prodati pet do 10 posto udjela neke kompanije. To bi donijelo živost na burzu i podiglo aktivnost mirovinskih fondova”, smatra Štimac. Na opasku da mirovinci nisu dovoljno aktivni na domaćem tržištu, reagirao je Petar Matek, čelni čovjek Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga. Prema podacima regulatora, mirovinci su 2012. bili neto-kupci hrvatskih dionica u vrijednosti 888 milijuna kuna.

Agrokorov IPO

Gažić: ne zaboravite ZSE

Predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić izjavila je kako se nada da će koncern Agrokor i kod najavljenog izdavanja tzv. PIK obveznica i kod javne ponude dionica uzeti u obzir i domaću burzu, barem kao alternativno tržište. Slovenske Finance u srijedu su objavile kako Agrokor namjerava izdanjem PIK (Payment in kind) obveznica na inozemnom tržištu kapitala vratiti kredit koji je nedavno dobio od ruske VTB banke i time zatvoriti financijsku konstrukciju za preuzimanje Mercatora. Gažić smatra da bi Agrokoru bilo u interesu da i hrvatski institucionalni investitori uđu u njegovo vlasništvo.

Komentirajte prvi

New Report

Close