Auto Hrvatska preuzela i tržište BiH

Autor: Darko Bičak , 29. kolovoz 2016. u 15:09
Foto: Žarko Bašić / Pixsell

Zagrebačka tvrtka postala generalni zastupnik kamiona MAN za susjednu zemlju.

Auto Hrvatska, najveći distributer kamiona i autobusa u Hrvatskoj s udjelom od 40-ak posto tržišta, preuzima od 1. rujna i generalno zastupstvo MAN kamiona za bosanskohercegovačko tržište.

Kako objašnjvaju u samoj Auto Hrvatskoj, ta je tvrtke na neki način prisutna u susjednoj zemlji od 2013. godine preko tvrtke Kam i Bus d.o.o., koja se bavi servisom gospodarskih vozila i prodajom rabljenih kamiona.

Osvajanje regije

Dosad je zastupstvo MAN-a za Bosnu i Hercegovinu imala tamošnja tvrtka Auto Truck Trade, a autobuse Neoplan, koji su dio MAN grupe, drži poduzeće Sejari.

Iz Auto Hrvatske objašnjavaju da su se na iskorak u regiju odlučili nakon pozitivnog iskustva u Makedoniji, gdje je njihova članica MAN Importer Makedonija glavni uvoznik MAN-ovih kamiona od 2011. godine. “Procijenili smo da tržište BiH i korisnici u tranzitu imaju potrebu za kvalitetnom i konkurentnom uslugom za koju imamo stručno znanje, više od dva desetljeća iskustva i vodeću poziciju na tržištu.

 

40posto tržišta

kamiona u Hrvatskoj drži njemački brend MAN

Dosadašnji poslovni rezultati Kam i Bus prodajno-servisnih centara u Doboju i Banjoj Luci potvrdili su tu procjenu. Ove godine MAN Truck & Bus AG nam je i u BiH povjerio importersku ulogu. Vjerujemo da je njemački proizvođač tu odluku donio cijeneći dugogodišnju uzornu suradnju u Hrvatskoj te tržišne udjele i rezultate koje smo kroz kratko vrijeme ostvarili u Makedoniji”, kažu iz korporativnih komunikacija Auto Hrvatske. Njemački brend kamiona MAN, inače dio Vokswagen grupe, treći je po veličini proizvođač kamiona u Europi, iza Mercedesa i DAF-a, s udjelom od oko 16 posto.

U Hrvatskoj, a i u regiji, situacija je ipak malo drukčija te je MAN već 10-ak godina lider. Posljedni službeni podaci, oni za 2014., govore da MAN drži 40 posto hrvatskog tržišta, ispred Iveca i Volva. MAN je, sa sličnim omjerom, lider i na tržištu rabljenih kamiona.

Rast prihoda

Sama Auto Hrvatska jedna je od najuspješnijih domaćih tvrtki koje se bave uvozom, distribucijom te servisom vozila i rezervnih djelova za gospodarska vozila MAN, Neoplan i Otokar, kao i osobnih vozila Ford, VW, Audi, Škoda, Fiat i Mazda. Izgradnjom nove zgrade, u kojoj Auto Hrvatska koristi samo dio prostora, tvrtka je ušla i u nekretninski bizinis.

U prvom polugodištu imala je prihod od 583,3 milijuna kuna, a što je bio rast od 22 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Dobit je iznosila 17,6 milijuna kuna, prema iskazanom gubitku od 1,24 milijuna kuna lani. Tvrtka je sredinom godine u devet povezanih društava u Hrvatskoj, Makedoniji te Bosni i Hercegovini imala 633 zaposlena.

Komentirajte prvi

New Report

Close