Zagrebačka banka otvorila cjenovnu bitku kroz ‘freemium’ model bankarstva

Autor: Bernard Ivezić , 29. kolovoz 2019. u 22:00
Foto: Kristina Štedul Fabac / Pixsell

Nova je usluga najveće banke u Hrvatskoj i Hrvatskog telekoma zamišljena kao konkurencija PayPalu, Google Payu, Revolutu, Monesi, N26, TransferWiseu i nizu drugih fintech igrača koji izvana dolaze na hrvatsko tržište, ali i kao odgovor KEKSpayju i CorvusPayju.

Teško će bankarstvo u Hrvatskoj postati jednostavnije, ali će zato, u globalu, biti jeftinije nego dosad. Pokazala nam je to nova usluga Telekom Bankarstvo, koju su zajednički u srijedu predstavili Zagrebačka banka i Hrvatski telekom.

Nova je usluga najveće banke u Hrvatskoj i najvećeg telekoma zamišljena kao konkurencija PayPalu, Google Payu, Revolutu, Monesi, N26, TransferWiseu i nizu drugih novih fintech igrača koji izvana dolaze na hrvatsko tržište. Zatim, kao konkurencija novim hrvatskim fintech igraćima poput Corvus Paya i konačno kao odgovor na akcije velikih banaka u Hrvatskoj – vrlo uspješan KEKSpay Erste banke i buduće mobilno bankarstvo glavnog Zabinog konkurenta, PBZ-a.

Namjerno nisam spomenuo Apple Pay, jer Zaba je najavila da se itekako trudi postići dogovor s Appleom s obzirom da drugačije ne može korisnicima iPhonea ponuditi uslugu NFC plaćanja. Apple, naime, kontrolira i svoj hardver i svoj softver – za razliku od Googla i njegovog GPaya s kojim ne surađuje.

Jedna inovacija
Baš zato, kao i svi ti novi fintech igrači, tako je i Telekom Bankarstvo predstavljeno u obliku mobilne aplikacije. Banka je to u kojoj umjesto u roku od 30 minuta u fizičkoj poslovnici, račun možete otvoriti izravno iz mobitela u roku od tri minute. Tu opciju već nude fintechi, a nešto slično u Hrvatskoj je napravio i HPB pa je zapravo bilo samo pitanje trenutka kad će to morati ponuditi i najveća banka. Zaba i HT su Telekom Bankarstvo obogatili i novom opcijom IZIpay, izravnog plaćanja s IBAN-a na IBAN, što je odgovor KEKSpayju Erste banke, koji već ima preko 40.000 korisnika.

Odgovor je to i Revolutu, koji tu opciju djelomično podržava, unutar banke, a koji ima više od 20.000 korisnika, kao i domaćem CorvusPayju koji također radi na takvoj opciji. Ali uz te očite reakcije na dosadašnje poteze konkurencije, Zaba i HT su napravili i presedan – prvi su na tržište izbacili punokrvnu bankarsku aplikaciju koja funkcionira kao 'challenger banka', odnosno prvu domaću takoreći 'freemium' banku. Telekom Bankarstvo se, naime, u praktički ničemu ne razliku od m-Zabe, postojeće mobilne bankarske aplikacije Zagrebačke banke. Unutra se nalazi čak i plaćanje skeniranjem QR koda što se očekuje da će postati novi standard za fiskalizirane račune. Najavljuje se i ugovaranje kredita izravno iz aplikacije, a banka u dogovoru s nizom trgovina nudi različite popuste. U HT-u korisnicima daju bonus za Simpa/HT bonove.

Unutar nove aplikacije su i elektronički računi, osiguranja, kupovanja udjela u fondovima, m-novčanik tj. NFC plaćanja itd. S obzirom da se do svega toga može u tri minute i za to je dovoljan mobitel i osobna iskaznica, jasno je da je nova usluga u Zabi prije svega osmišljena kao kanal za akviziciju novih korisnika, njihovo preotimanje konkurenciji, kao i za sprečavanje konkurencije da ugrozi tržišnu poziciju Zabe. I baš sve to dobra je vijest za korisnike ne samo Zabe već svih banaka u Hrvatskoj.

Zaba je najveća banka na domaćem tržištu i s ponudom Telekom Bankarstva, očigledno je započela cjenovnu utrku. Dakle, ako najveća banka svoju "challenger ponudu" cijeni 20 kuna mjesečno za očekivati je da niti jedna druga velika banka u Hrvatskoj neće biti skuplja od toga. Detalji te ponude, kao i u slučaju fintecha nekima će se svidjeti više a nekima manje, ali cjenovni rang za 'freemium' bankarske usluge u Hrvatskoj sada se dosta spustio.

U nekim segmentima i dva do tri puta. Bilo bi predugačko sada ići u sve detalje opisane u mnogobrojnim dokumentima koji su navedeni u "Uvjetima poslovanja" Telekom Bankarstva, ali neki od glavnih su deset besplatnih transakcija, tri besplatna podizanja gotovine s bankomata i besplatno slanje novca na bilo koji privatni hrvatski IBAN.  Usto, dobije se i besplatno mobilno bankarstvo. Zaba si je ostavila i prostor za zaradu. Ipak riječ o freemium modelu.

Naime, jednom kad prekoračite određeni broj besplatnih usluga, sve se ostalo u Telekom Bankarstvu naplaćuje: minus 9,4 posto, Mastercard kartica 100 kuna upisnine i 150 kuna pretplate godišnje, SEPA nalozi 2 kune, a primanje novca iz inozemstva 7,5 kuna itd. Baš stoga, izvjesno je da će devet najvećih banaka konkurenata u Hrvatskoj itekako reagirati na Zabin potez.

Iskustvo Poljske
Ali osim što će suradnja Zabe i HT-a donijeti do promjena na bankarskom tržištu, izvjesno je da će se odraziti i na telekomunikacijsko. HT ovdje radi marketing i akviziciju korisnika. Što mu točno Zaba za to plaća i po kojim kriterijima to nisu komentirali ni Zaba ni HT. No, poučeni iskustvom Poljske, gdje Deutsche Telekom ima više od 600.000 korisnika bankarstva, i to po sličnom modelu, nije ni čudo da su im apetiti veliki. S obzirom da su na tržištu još dva velika telekoma, a A1 Hrvatska pokazuje veliki interes za fintech sektorom, za očekivati su nove sinergije banaka i telekoma.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Telekom Bankarstvo je cjelovita bankarska usluga koja uključuje račune (tekući kunski i i devizni, žiro), internet i mobilno bankarstvo, najširu mrežu poslovnica i bankomata u Hrvatskoj. Uz sve to korisnik ima odlične pogodnosti kao sto je podizanje gotovine bez naknade na bankomatima drugih banaka i slanje novca bez naknade putem mobilnog broja primatelja (IziPay).

U članku je netočno napisano da se MasterCard naplaćuje, naime korisnici Telekom Bankarstva mogu ugovoriti brandirani MasterCard (go!card gdje birate da li želite da je revolving ili charge) kreditnu karticu bez upisnine i članarine. Na raspolaganju su i sve druge usluge Zabe (krediti etc).

Više na www.telekombankarstvo.hr

Stvarno misle da konkuriraju Revolutu koji je 0 kn? 🙂

New Report

Close