Za više investicija izmijeniti Zakon o gradnji

Autor: Poslovni.hr , 09. lipanj 2011. u 22:00

Zbog nepovoljnog okruženja i ograničenja koja nameću postojeća zakonska rješenja u našem je turizmu premalo investicija koje mogu osigurati uvjete za njegov daljnji razvoj

Najava prijedloga za izmjene i dopune Zakona o gradnji i prostornom uređenju koje priprema Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva i prije predstavljanja na Vladi Republike Hrvatske pokrenula je raspravu u javnosti i kritike na moguće promjene. Mišljenje Hrvatske udruge poslodavaca je, temeljeno na iskustvima naših članica koje investiraju i posluju u području turizma, razvoja nekretnina i graditeljstva, da je donošenje izmjena koje će ubrzati procedure gradnje te olakšati ulazak investitora stvaranjem povoljnijega zakonskog okvira pozitivan korak koji treba podržati.

Paraliziranje projekata
Naime, sadašnji Zakon o prostornom uređenju i gradnji iz 2007. godine u primjeni se pokazao manjkavim u nekoliko ključnih stvari. Zakon je dopuštao praksu izdavanja mišljenja ili uputa kojima se nisu dosljedno pratile zakonske odredbe, što je stvaralo pravnu nesigurnost i u pitanje dovodilo potrebnu dokumentaciju, vremensko planiranje, izglednost realizacije projekta i sl. Nadalje, projekt urbane komasacije koji je postojeći zakon htio ubrzati potpuno je stao u mjestu, a nisu se uspjeli riješiti ni problemi s donošenjem lokalnih prostornih planova koji su znali “u proceduri” provesti i po nekoliko godina, paralizirajući time realizaciju bilo kakvog projekta. Ne smijemo zaboraviti ni da je zakon dijelom o zabrani etažiranja bio u sukobu sa zajamčenim pravom vlasništva i slobodnog raspolaganja vlasništvom. Zbog nepovoljnog okruženja i ograničenja koja nameću postojeća zakonska rješenja, pa i ona sadržana u spomenutom zakonu, u našem je turizmu premalo investicija koje mogu osigurati uvjete za daljnji razvoj te gospodarske grane i jačanje konkurentnosti. Turizam smo definirali kao jednu od strateških gospodarskih grana, ali u njega premalo ulažemo. Treba pogledati samo koliko smo imali realiziranih investicija u hotelske i druge smještajne kapacitete, osobito one više kategorije koja osigurava mogućnost usmjeravanja na turiste više platežne moći i otvara put za ostvarivanje viših prihoda u turizmu. A naš cilj mora biti povećanje prihoda, a ne samo broja gostiju. Uspjeh u turizmu ne može biti samo povećanje broja noćenja, već i prihoda ostvarenih potrošnjom gostiju koji posjećuju Hrvatsku, a u najvećem broju našu obalu. Pojednostavljivanje procedura i ubrzavanje procesa donošenja odgovarajućih prostornih planova, dobivanja potrebnih suglasnosti i dozvola neosporno su pozitivne mjere. HUP godinama, kao i brojni stručnjaci, upozorava da moramo krenuti u tom smjeru želimo li zemlju učiniti atraktivnijom za ulaganja, a suočeni s krizom iz koje još nismo izašli svi smo više nego ikad prije postali svjesni koliko su investicije važne za pokretanje gospodarskog rasta i razvoja.

Promijeniti etažiranje
Investitori dolaze tamo gdje svoje investicije mogu brzo i efikasno realizirati i gdje imaju uvjete za poslovanje koje će im omogućiti povrat uloženih sredstava i ostvarivanje dobiti. Ako ti preduvjeti nisu zadovoljeni, nema ni investicija. Zato investitori zaobilaze Hrvatsku i odlaze u zemlje koje im nude konkurentnije i atraktivnije uvjete za ulaganja i time pomažu njihovom gospodarskom rastu. Kod nas s jedne strane postoji svijest da samo investicije donose nova radna mjesta, veće prihode i bolji život građana, ali s druge strane u praksi postoji premalo volje da se postojeće stanje promijeni i da postanemo zemlja atraktivnija za ulaganja. Godinama se upozoravalo da pitanje etažiranja u zonama T1 i T2, koje prepoznaje aktualni Zakon o prostornom uređenju i gradnji, treba riješiti na drukčiji način jer dosadašnje rješenje blokira ulaganja pa u tom smislu treba podržati nastojanje Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva da predloženim zakonskim izmjenama ukloni ovu i druge prepreke za ulaganja. Naravno, izmjene zakona, koji je pak ključan za realizaciju svakog projekta i svake investicije, ne smiju biti na štetu prostora te im treba pristupiti pažljivo i promišljeno tako da budu dosljedno usklađene sa svim ostalim zakonima i propisima koji dodiruju ovu materiju.

Davor Majetić, glavni je direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP)

Komentari (2)
Pogledajte sve

rješenje za bespravnu gradnju je jednostavno treba imati jednostavan , jeftin , brzoprovediv zakon o dobivanju dozvola .amješno je da za halu vrijednosti 500 000 kn moraš dati 250 000 nameta državi dok za istu stvar u Austriji platiš 100 000 kn i imš papire za mjesec dana . da ne spominjem da u tome dobiješ i sve priključke .

ne traba zaboraviti niti to da se zadnjih 10 godina ovaj zakon radikalno mijenja svake 2 godine, što samo po sebi stvara najveću moguću pravnu nesigurnost, a i sasvim jasno govori o potpunoj nesposobnosti i nestručnosti koji su zavladali u tom ministarstvu.

New Report

Close